Mřížkový jablečný páj

Jalbečné koláče na všelijaké způsoby můžu. Poslední applepie, který jsem pekla, mě překvapil svou kalorickou vydatností (díky dost tučnému těstu), takže když jsem u tchýně v prastaré kuchařce objevila recept na křehké těsto na páj, který obsahoval o dost míň tuku a mouky, bylo mi jasné, že ho musím vyzkoušet a zkombinovat s původní náplní. Těsta je méně a nahoře nevyjde na celý "poklop" ale jen mřížku



Těsto
250 g hladké mouky
140 g másla nebo sádla
5-6 lžic studené vody
prášek do pečiva na špičku nože
špetka soli
1 žloutek na potření (byl v původním receptu, já ho nepoužila)

Mouku, sůl, prášek do pečiva prosijeme na vál, do mouky rozsekáme tuk a rozdrobíme ho jako drobenku. Utvoříme důlek a do něj nalijeme studenou vodu a rychle vpracujeme napřed nožem, potom rukama. Těsto nehněteme, spíše rukama stloukáme. (a nebo všechno kromě vody dáme do robota, vypracujeme drobenku a nakonec přidáme vodu a necháme zpracovat v těsto). Vypracované těsto rozdělíme na dva nestejné díly, větší vyválíme a vyložíme jím formu (stačí vytlačít na dno a rohy prsty, nemusíme válet). Dno propícháme vidličkou a přidáme náplň.

Náplň:
5-6 menších jablek
120g třtinového cukru (může být i míň)
2 lžičky citronové šťávy
1 lžička skořice
špetka muškátového oříšku
1 lžíce hladké mouky
špetka soli
15g másla

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky, ty smícháme s cukrem, citronovou šťávou, skořicí, muškátovým oříškem, solí a moukou tak, aby se ve směsi rovnoměrně obalila. Jablka vyskládáme do koláčové formy na těsto a povrch poklademe malými kousky másla. Z druhé části těsta uděláme mřížku a koláč dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C asi 40 minut.





Komentáře

Nejpopulárnější blogy receptů