Chléb zaděláváný černým pivem

 
Rozpis na 2 bochníky:
600 g pšeničné hladké mouky
400 g žitné chlebové mouky
25 ml kvasného octa
25 g soli
30 g čerstvého droždí
700 ml černého piva - vybublané, nechlazené

Do mísy nalijeme pivo pokojové teploty, přidáme odstatní suroviny, promícháme, přendáme do robota a necháme asi 10 minut míchat. Pokud se těsto hodně lepí, přisypeme na střídačku žitnou a pšeničnou mouku (já přisypávala cca 2 lžíce mouky, ale záleží na použité mouce, některá víc saje, některá míň).
Těsto vyklopíme na vál pomoučený žitnou moukou (nepřeháníme to s množstvím, aby se nám pak mouka nedostala do chleba, kde by vytvořila nerozmíchané hrudky), poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 60 minut zrát.
Po vyzrání těsto rozdělíme na dva díly, z obou vypracujeme bochánky (tak abychom z těsta vyhnali vzduch a střídka pak byla rovnoměrně porézní) a přemístíme je do moukou vysypaných ošatek (spojem nahoru) a necháme 50 minut kynout. Pokud nemáte ošatky, nevadí, já dávám bochánky kynout do kulatých velkých mís vyložených lehce pomoučenou utěrkou.
Poté chleby vyklopíme na plech (opatrně, ať nespadnou, spoj bochánků se tím pádem dostane dolů) a vložím do zapářené trouby vyhřáté na 250°C (zapaříme jí tak, že na stěny trouby  rozprašovačem stříkáme vodu dokud se nevytvoří pára). Po 3 minutách troubu odvětráme, aby unikla přebytečná pára, stáhneme teplotu na 180°C a pečeme 35-40 minut.



Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.

Komentáře

  1. Jaj tak ten vypadá dobře. Jen musím koupit pivo, to jaksi doma nemáme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je dělanej z černýho Kozla.o) A je fakt moc dobrej! Váhám, jestli je lepší tenhle nebo podmáslovej:o)

      Vymazat
  2. Musím Vám pochválit stránky. Jsou naprosto bez chyby, není recept, který by nám nechutnal. V pátek jsem pekla podmáslový chleba a dnes tento. Oba jsou výborné, ale pivní je o malilinkatý chloupek lepší. Dobrá práce, jen tak dál. Ještě jsem se chtěla zeptat, která Vaňkova kuchařka stojí za pořízení. Díky za odpověď. Hezký den a těším se na další recepty. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že chleby chutnají:o)

      Kuchařky od Vaňka jsou podle mě vynikající ty první tři - česká, česko-moravská a evropská (Poklady, Kouzlo a Klenoty). Ta 4. snadno a rychle mě až tak nenadchla, ale dobré recepty se v ní taky njadou:o)

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů