pondělí 20. května 2013

Bramboračka

Dalo by se říct, že je to ostuda, ale opravdu jsem svou první bramboračku v životě uvařila až teď, když je mi třicet:o) A přitom je to velmi laciné a výživné jídlo, na které má průměrný kuchař ingredience vždy doma. Jelikož nejím houby a syn by je zatím jíst neměl, dělala jsem polévku bez hub (ale v postupu houby uvádím tak, jak bylo v původním receptu).



100 g másla
2 střední mrkve
1/2 malého celeru
1 střední petržel
400 g oloupaných brambor
3 lžíce hladké mouky (já dala 45 g hrašky)
2 střední cibule
3 stroužky česneku
hrst sušených hub
1,2 l kuřecího vývaru nebo vody (příště dám víc, polévka byla hustá až až:o))
sůl
pepř
1 lžíce majoránky
1/2 lžičky drceného kmínu
1 lžíce pokrajené velkolisté petržele

Cibuli, zeleninu a brambory nakrájíme na stejně velké kostičky. Stroužky česneku oloupeme, rozkrojíme a odstraníme středový klíček (pálívá po něm žáha) a nasekáme nadrobno. Sušené houby namočníme do studené vody, aby změkly, této houbové vody použijeme max. 100 ml pro barvu. Ne více, aby polevká nebyla moc tmavá a hořká. Pokud máme houby čerstvé, pokrájíme je na větší kusy a osmahněte na másle po zelenině (viz dále).
V kastrolu rozehřejeme máslo a nejprve na něm orestujeme zeleninu dozlatova. Pak přidáme teprve cibuli a opět opečeme do zlatova. (Nikdy ne opačně, cibule potřebuje méně času a během restování zeleniny by se připalovala). Ochutíme  drceným kmínem, zaprášíme moukou (hraškou) a osmažíme dozlatova. Takto připravenou jíšku promícháme, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem/vodou a přivedeme k varu. Pak do hrnce přidáme brambory a necháme 15 minut povařit.
Následně přidáme česnek, namočené houby a vše dovaříme doměkka.  Kastrol sundáme z ohně a přidáme majoránku (čerstvou nasekanou, sušenou promneme mezi dlaněmi) a petrželku a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.


Žádné komentáře:

Okomentovat