"baby" dort ke svátku

Náš syn slavil druhý svátek v životě a letos jsem mu chtěla dopřát dort, který mu budu moct dát a nevyčítat si, že pro něj není vůbec vhodný. Piškot jsem tedy neprokapávala rumem, krém je celkově málo sladký a jako barvivo jsou použíté jahody, které holt v kombinaci s bílým krémem změnily barvu na růžovou a tak má chlapeček trochu holčičí dort:o)



Piškot 
z klasického receptu – na 1 vejce 40 g polohrubé mouky, 40 g cukru a lžíce teplé vody.
dělala jsem z 5 vajec do kulaté formy 23cm v průměru.

Žloutky vyšleháme s půlkou cukru asi 4 minuty do světlé pěny, pak přidáme vodu a jen rychle zamícháme. Bílky vyšleháme s trochou soli do tuhého sněhu a do něj pak  zašleháme druhou půlku cukru. Do žloutkové pěny zamícháme postupně mouku a sníh.10 minut péct v rozpálené troubě na 170°C, pak snížit na 150°C a dopéct (cca 30 minut).

Jahodová dřeň
125 g jahod
2 lžíce cukru
trocha vody

Všechny ingredience dáme do kastrolku a vaříme, dokud se nevytvoří velmi hustá dřeň. Rozmixujeme zbylé kousky jahod a necháme zchladnout.
(Daly by se použít i čerstvé jahody jen rozmixované s cukrem, ale u čerstvého ovoce není tak jisté, že vydrží více dní a nezkazí se, tak jsem raději vše svařila. Navíc nezredukované jahody můžou pustit dost šťávy a krém by byl ještě tekutější)
 
Krém
500 ml mléka
2 vanilkové pudinky

200 g másla
500g tučného tvarohu
100 g cukru

Z mléka a pudinku si svaříme hustou kaši a necháme vychladnout (já do mléka přidala ještě 1/2 vanilkového lusku - vydlabaná semínka). Vyšleháme povolené máslo s cukrem a po lžících zašleháváme pudink a tvaroh. 

Třetinu krému odebereme a obarvíme jahodovou dření. Krém je trochu tekutější, takže ho dáme zachladit, aby zatuhnul a dalo se s ním pracovat.

Korpus rozřízneme 2x, spodní patro prokapeme ředěným javorovým sirupem (v dospělácké verzi použijeme obligátní rum) a natřeme polovinou světlého krému. Přiklopíme druhým patrem, opět prokapeme, navrstvíme většinu jahodové náplně (část si odendáme do zdobícího sáčku na dokončení), přiklopíme. Boky pomažeme světlým krémem a dáme zatuhnout do lednice aspoň na dvě hodiny.

Rozdrtíme dětské sušenky a drtí ozdobíme boky dortu (já beru dort zespodu a zeshora - když je dobře zatuhlý, nebortí se - a boky pak vyválím v drti). Natřeme zbytek světlého krému nahoru, ozdobíme zbylým jahodovým krémem.


Komentáře

  1. Dá se místo jahodové dřeně použít třeba jahodový džem? .. Nebo já jsem si v létě čerstvé jahody rozmixovala s vodou a trochou cukru a dala do mrazáku. - tak jestli s tím můžu i pracovat? Díky za info..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jahodový džem určitě ano, jen bych ho protlačila přes sítko, aby byl dokonale hladký. Ty jahody z mrazáku bych před použítím pár minut povařila a nechala tak zredukovat na hustější konzistenci.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů