Kynutý mazanec

Pokud hledáte recept na mazanec, který je pěkně hutný, žádná nadýchaná pěna a na plechu se vám nerozjede do placky, ale zůstane krásně vysoký, tenhle podle Romana Vaňka je ten pravý. Peču ho pravidelně a vždycky se povedl. Jen je sázka do loterie, jak dlouho bude kynout. Někdy stačí hodina, jindy dvě a loni jsem potřebovala hodiny tři.




230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
20 g droždí (půlka kostky)
115 ml vlažného mléka
60 g cukru
1 sáček vanilkového cukru (nebo část zrníček z lusku, či vanilková esence, ne vanilinový cukr)
70 g změkklého másla
4 g soli
5 g nastrouhané citronové kůry ( = kůra z jednoho citronu, jen zlutá část, bílá je hořká)
1 vejce
50 g hrozinek (namočit do rumu)
50 g nasekaných loupaných mandlí
mandlové lupínky, nebo sekané mandle na posypání
rozšlehané vajíčko na pomazání
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Nezamícháváme všechnu mouku, naopak omládek v míse vypadá jako sopka (tvořená moukou) a kráter uprostřed je zaplněn oním těstíčkem.  Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.

Přidáme všechny ostatní suroviny (oba cukry, sůl, citronovou kůru a vejce) kromě másla, dolijeme zbylé mléko a začneme vypracovávat těsto (já nechávám pracovat robot). Když se těsto začne spojovat, nalijeme rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a zapracujeme do těsta dokud není těsto krásně hladké.
Pokud nemáte robota a pracujete ručně, máslo nerozpouštějte, ale nechte pořádně povolit a zapracujte ho do těsta nakrájené na kostičky. 

 Nakonec vmícháme rozinky (slijeme z nich nejprve rum) a mandle a těsto necháme 30-60 minut vyzrát (na dřevu nebo umělé hmotě, nerez nebo mramor se nehodí, protože chladí). Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. 

Těsto vytvarujeme do bochánku, dáme na plech a na teplém místě a zakryté utěrkou necháme kynout minimálně jednu hodinu (čas je velmi proměnlivý, záleží na teplotě, někdy kyne hodinu, jindy tři).

Místo bochánku můžeme vytvořit i pletený mazanec. Já pletu ze 4 dílů, je to jednoduché, najděte si na googlu heslo "pletený mazanec" a nebo třeba v tomto videu.

Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že po lehčím zatlačení prstem se těsto vrací zpět. Vykynutý bochánek potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a nahoře do kříže rozstřihneme/rozřízneme (pletený mazanec nenastřiháváme). Pečeme 40-50 minut na 160°C.

Po vytažení z trouby můžeme mazanec pomazat směsí rozpuštěného másla a rumu (v poměru 1:1). 






Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.

Komentáře

  1. Výborný mazanec! Jen jsem měla trošku problém s nakynutím.. Ale jinak potom vyběhl v troubě krásně a je velmy chutný! :))

    OdpovědětVymazat
  2. Také jem měla s "omládkem" a vykynutím trošku problém, ale na plechu to pak pěkně vykynulo a mazanec je jedna báseň.

    OdpovědětVymazat
  3. Vida, moje babička rovnou předepisuje tři hodiny kynutí, tak jsem s tím počítala :) vždycky, když jím mazanec/vánočku podle jejího receptu, jako bych se vrátila do dětství...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas. peču podle tohoto receptu ale celkovou dobu kynutí (včetně omládku) mám š hodiny a je to tak akorát :)

      Vymazat
  4. Zítra zkusím ✔ vypadá božsky 💜

    OdpovědětVymazat
  5. Má to Vaňek dobrý, příště dvojitá dávka.

    OdpovědětVymazat
  6. Dekuji za recept, mazanec je opravdu vyborny. Dnes jsem pekla jiz druhy (kynul cca hodinu), prvni predevcirem (kynul 2,5 hodiny)

    OdpovědětVymazat
  7. Podle Vaňka peču každý rok mazanec i vánočku, jen mám vždycky problém s rozinkami, které jsou na povrchu... nafouknou se a spálí se do černa, takže je pak musím vydloubávat :-/ Namočené je mám dostatečně. Koukám, že u Vás na povrchu mazance taky žádné rozinky nevidím.. jak to děláte? :-D

    Předem díky za tip!

    Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já myslím, že vám moc nepomůžu:o) Já ty nafouklé a spálené hrozinky taky vydloubávám a vyhazuji....

      Vymazat
    2. Aha, tak to je ten fígl :-D Já jen, že jsem o této rozinkové probematice nikde nečetla, tak jsem nevěděla, jestli dělám něco špatně :-D


      L.

      Vymazat
    3. Zkuste hrozinky poprášit hladkou moukou.

      Vymazat
  8. Ten omládek vypdá docela složitě :D zvládnu to i já jakožto začátečník aka dítě kuchyně? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na omládku není vůbec nic těžkého!:o) Vypadá to složitě, ale není, jen se to strašně blbě pospisuje... Prostě se nasype mouka, do ní udělá důlek a do důlku nalije mléko. Do mléka se rozdbrobí droždí a postupně se přimíchává z krajů mouka. Ne všechna, jen do konzistence takoveho hutnějšího, ale ještě tekutého těsta - jako je těsto na lívance. To je celé:o)

      Vymazat
    2. Já si teda troufám trvrdit, že jsem celkem dobrá pekařka, omládek jsem dělala poprvé a byl to pro mě porod - celé se mi to rozjelo.. :D No ale i tak těsto vykynulo po 3 hodinách pěkně. :)

      Vymazat
  9. Letos jsemho zkousela 2x. Pokaždé, když jsem do omladku přidala další ingredience, těsto bylo mazlavé. Nevím, kde jsem udělala chybku.

    OdpovědětVymazat
  10. Pekla jsem dnes a v patek je naprosto vynikajiciiiiiiiiii😊

    OdpovědětVymazat
  11. Těsto bylo úžasné jen potrénovat to pletení , ale lepší jsme nejedli byl prostě úžasný a celé rodině moc chutnal 😋👍

    OdpovědětVymazat
  12. Zrovna mi kyne na plechu, za chviličku dám do trouby. Peču tento mazanec již poněkolikáté, žádný problém s kynutím. Dávám pouze mandle a mazanec je, fakticky, vynikající. Vnoučkům moc chutná. Děkuji za vynikající recept.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů