Domácí jogurtová pomazánka

Internetem kolují recepty na "domácí lučinu". I já jsem podlehla, vyzkoušela a zjistila, že je to nejen dobré, ale i lacinější, lépe se to roztírá (takže do různých pomazánek naprosto ideální), je to o něco méně tučnější než klasická lučina. A proč jsem recept nepojmenovala domácí lučina? Protože to lučina není. Ta není z kysaných mléčných výrobků a chutná trošičku jinak. Tahle domácí pomazánka nám doma osobně chutná o trochu víc. Chcete-li ochutnat, směle do toho.




1500 g jogurtu (používám 3 velké Hollandie)
200 g smetany ke šlehání
1 plná lžička soli

Všechny ingredience vložíme do misky a pečlivě promícháme. Připravíme si  vyšší nádobu, do které pasuje cedník (mezi cedníkem a dnem nádoby musí být dost místa na odkapávání syrovátky a vykape jí skoro litr). Cedník vyložíme plátýnkem (já používám vyvařenou čtvercovou plenu, kdo nemá děti, požádá maminku nebo nejbližší dětnou kamarádku:o)), do plátýnka nalijeme směs, přikryjeme zbylými cípy, přiklopíme poklicí a dáme na 24 hodin do chladu. Pokud není nádoba dostatečně hluboká, není problém průběžně vykapanou syrovátku slévat (já to tak taky dělám).

Po 24 hodinách máme připravenou krémovou pomazánku, kterou jen přemístíme do krabiček (nebo rovnou do žaludků:o)). Z původního množství je asi 800-850 g pomazánky (takže víc než půlka hmotnosti vykape jako syrovátka).
Některé recepty radí použít místo tučné smetany tu méně tučnou na vaření (cca 10% tuku), nebo zakysanou smetanu. Zkoušela jsem variantu se zakysankou, ale pomazánka byla na můj vkus už trochu kyselá (na chlebu to cítit nebylo, jen když se ochutnala samotná na lžičce), takže zůstáváme u klasiky se šlehačkou:o)

Komentáře

  1. Nezpracováváte nějak užitečně syrovátku? Nějaký nápad bych uvítala.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím ne. Ale co jsem četla, tak s tím někdo peče (myslím, že chleba).

      Vymazat
    2. Vykapanou syrovátku přidávám do těsta při pečení chleba :-)

      Vymazat
  2. Tak jsem se do ní dneska konečně pustila :-) Je výborná. Přemýšlím, proč se to vlastně nedělá z tvarohu místo jogurtu, jako pravá lučina. Recept s tvarohem jsem nikde nenašla, nevíš jestli to jde? Jo a syrovátku jsem použila na zadělání chleba ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvaroh sám o sobě už asi moc neodkape, ale asi by se to dalo zkusit:o) Možná to vyzkouším na jedný vaničce tvarohu a adekvátním množství smetany a uvidíme, co to udělá:o))
      Chleba už taky peču, tak příště tu syrovátku taky zkusím použít k zadělání chleba:o) Z podmáslí byl moc dobrej, tak tohle nemusí být zlý:o)

      Vymazat
    2. Já dělávám běžně jen z tvarohu a jogurtu a špetky soli (alá lučina jogurtina), večer zadělám a nechám přes noc vykapat a ráno je čerstvá lučina k snídani :-)

      Vymazat
    3. a jaké poměry tvarohu a jogurtu dáváte?

      Vymazat
  3. Marcelko, jak dlouho pomazánka vydrží? když teda pominu fakt, že jí hned nesníme:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 14 dní určitě (tak dlouho jí běžně máme my z týhle dávky). Jednou jsme jí měly asi 3 týdny a to zplesnivěla.. Ale tipuju to spíš na špatně umytou krabičku, protože plíseň byla jen na kraji víceméně na krabičcce.. Dělám jí vždycky z čerstvých jogurtů a smetany (aby to mělo co největší trvanlivost).

      Vymazat
  4. Ještě k tomu chybí si ten jogurt vyrobit a bude to dokonalé. Jogurt už vyrábím, ted už mi jede kvásek 3.den takže se povedl a jdu na ten opatovský chleba zítra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na domácí jogurt jsem příliš líná a navíc tomu moc nevěřím (že se tam nedostanou a nenamnoží bakterie, které tam nemají co dělat), takže holt kupuju:o)
      Chleba ať se vám povede!

      Vymazat
  5. Zdravím, pomazánka mne velice zaujala a chystám se ji vyzkoušet. :) Chtěla bych se prosím zeptat, ta smetana ke šlehání se nejprve ušlehá a pak se smíchá s jogurtem, nebo se s jogurtem smíchá rovnou bez šlehání?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míchá se bez šlehání. Smetanu můžete dát i 10% nebo zakysanou, záleží na preferencích:o)

      Vymazat
    2. Děkuji. :)

      Vymazat
  6. Já dělám jogurtovou pomazánku z domácího jogurtu,Jako základ ale doporučuji koupit bulharskou original kulturu.Je mnohem chutnější ,funguje báječně a příprava je jednoduchá i bez jogurtovače.Převařit plnotučné mléko,nechat zchladit na 38 st.C vmíchat kulturu a šup s tím do sklenic / používám 3/4 litrové a dám na radiátor zakryté dekou-nebo můj zlepšovák nasadím zimní čepici .Také je možné dát do trouby nastavené na 8 hod a 38 st.C nebo na kotel.Pozor teplota do 4O st.C a po ztuhnutí nenechat v teple.To je nebezpečí ,že jogurt zhrudkovatí a rozpadne se. Takže do lednice vychladit a dozrát.Pomazánku lze dělat až další den.Žádnou smetanu nepřidávám,není potřeba. Nový jogurt se udělá z převařeného mléka a 3 lžic jogurtu .Malé perpetum mobile.Dělám z 2 litrů mléka, mám dvě a půl sklenice jogurtu, jedenu sklenici použiju na pomazánku,druhou sníme jako jogurt a zbytek poslouží na novou várku.Kulturu lze koupit na internetu www bulgaricus.cz.Mají i tvarohovou,kefírovou a sýrovou kulturu.Syrovátkou zadělávám těsto na bílé pečivo .Jama

    OdpovědětVymazat
  7. Ja do pomazánky , ešte zvyknem primiešať nadrobno nakrájené sušené rajčiny (také čo už sú naložené v oleji), troška cesnaku , čerstvú bazalku alebo tymián. Výborná obmena , odporúčam vyskúšať :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ze syrovátky je výborná polévka s přidáním pažitky.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů