úterý 5. ledna 2016

Tvarohový koláč se skořicí a mandlemi

Teď po Vánocích je ideální čas na tuhle dobrotu - skořici doma jistě máte, plátkové mandle vám (jako mně) určitě zbyly z pečení vánočky, po cukroví je potřeba trochu odlehčit a tvaroh doplní bílkoviny. Koláč je sice vhodné podávat vychlazený, ale typově se hodí k šálku horkého nápoje a skořice vás taky hezky prohřeje:o)

Původní recept jsem poměrně dost upravila, protože v něm bylo na můj vkus příliš cukru a tuku a těsto dle mého názoru není potřeba předpékat. Kdo chce sladší, kaloričtější a pracnější variantu, zkuste původní recepturu, ale obávám se, že se to skoro nepůjde sladkostí jíst:o) Recept už tu mám delší čas, dneska jsem ho jen přefotila.



Těsto

170 g hladké mouky
70 g másla
70 g moučkového cukru
1 vejce

Tvarohový krém

50 g krupicového cukru
500 g plnotučného tvarohu
lžička medu
2 vejce, žloutky a bílky odděleně
20 g hladké mouky
semínka z jednoho vanilkového lusku nebo lžička vanilkového extraktu

Zdobení

25 g hnědého cukru
1 lžíce skořice
30 g mandlí nasekaných na lupínky
--------------------------------------------------

Troubu zapneme a nastavíme na  180°C, horkovzdušnou na 160°C.

Neprve připravíme těsto. Z mouky, másla a cukru vypracujeme prsty směs připomínající drobenku. Přidáme vejce a vše spojíme v těsto, které prsty vtlačíme do kulaté pečící formy o průměru 25 cm (i po okrajích).

Na tvarohový krém smícháme tvaroh, lžičku medu, žloutky, mouku a vanilková semínka / extrakt.
V jiné misce ušleháme z bílků a pár zrnek soli pevný sníh a poté do něj zašleháme cukr. Sníh opatrně vmícháme do tvarohové směsi. Tvarohový krém nalijeme na těsto ve formě.

K ozdobení smícháme hnědý cukr se skořicí a mandlovými lupínky a posypeme jimi dort.

Koláč vložíme do trouby a pečeme 40-50 minut, až je krém pevný. Dezert necháme vychladnout v troubě a pak přesuneme do lednice.

Řezy podáváme přelité medem nebo javorovým sirupem.
 


 Zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/378-tvarohovy-kolac-s-medem.html (recept jsem poměrně dost upravila:o))

8 komentářů:

  1. Tak ten musím zkusit, vypadá úžasně:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušejte. Jen se raději držte mé úpravy než originálu z Apetitu, fakt si nedovedu představit tu spoustu cukru, jak by to asi chutnalo..:o)

      Vymazat
  2. A kdy se tam dá ta skořice? Az na konec?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to popsáno v postupu - s mandlemi a cukrem se dává skořice nahoru na tvaroh a pak se dává koláč do trouby.

      Vymazat
  3. Vypadá velmi lákavé a je pravda že na toto období po Vánocích se velmi hodí.

    NEPLECHA NA PLECHU

    OdpovědětVymazat
  4. Teda to vypadá velmi ale velmi jedle::.Mňam..Ila

    OdpovědětVymazat