Skořicové rolky

Tyhle rolky vychází ze stejného základu jako kringel. Jen se jinak tvarují. Recept je tedy totožný, nehledejte žádné nekalosti:o)

Těsto:

300g hladké mouky
špetka soli
150ml mléka
15g droždí
30g másla
1 žloutek
1 polévková lžíce cukru

Ohřejem mléko tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme, lehce zasypeme mouku a necháme vzejít kvásek. Mezitím si připravíme mouku, sůl, změklé máslo na plátky, žloutek a cukr. Přilijeme kvásek a vypracujeme pružné těsto, které se nelepí. Posypeme moukou,  zakryjeme a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.

Náplň:



60g másla
5 lžic krupicového cukru
3 rovné lžičky skořice

Rozpustíme máslo, přidáme do něj cukr a skořici a vytvoříme směs, kterou necháme při pokojové teplotě lehce ztuhnout do kašičky.


Z těsta vyválíme co nejtenší placku a nápň rozetřeme tak, aby byla na celé ploše.





 Placku zavineme do hada a nakrájíme ho na plátky cikcak ve tvaru trojúhelníků. V nejširším bodě cca 5 cm, v nejužím tak 1 cm.Postupným experimentováním jsem zjistila, že je lepší placku rozkrojit vertikálně napůl a pak jí zamotat do dvou dlouhých a úzkých šneků. Ty pak krájet na trojúhelníčky. Rolky jsou pak menší a úhlednější.


Jednotlivé dílky vezmeme a posadíme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby širokou základnou seděly na papíře a nejužší část měly směrem ke stropu (viz obrázek vlevo). Pak každý kousek promáčkneme směrem dolů - vnitřek šneka trochu vyleze po stranách ven.



Troubu nastavíme na 160°C a než se rozehřeje, necháme rolky na plechu kynout. Poté pečeme 15-20 minut do zlatova. Podáváme teplé nebo studené posypané moučkovým cukrem.

S náplněmi můžete experimentovat a vyzkoušet ty, které jsou popsáné u kringelu a nebo zkusit něco úplně jiného:o)

Komentáře

  1. Marcelko, to je super nápad, určitě vyzkouším .... Marki

    OdpovědětVymazat
  2. Na poprvé se povedlo, uf! Dneska jsem zkoušela znovu - vyválet ale na dlouhý obdélník, aby byly rolky menší a taky se povedlo. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Příště zkusím tuhle varinatu, určitě praktičtější a v mém případě by snad mohly být rolky i hezčí, než se mi "povedl" kringel.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se opravdu hezký kringel povedl asi až na počtvrté, takže neházet flintu do žita:o) Ale rolky jsou na ten hezký tvar asi jistější:o)

      Vymazat
    2. Dávám často ještě další náplň, takže se mi nedaří ani ty rolky, jak to teče. Příště udělám základní verzi a polevu jen nahoru. Mimochodem jsem je dělala na rozloučenou na stáž a nevěřili mi, že nejsou kupovaný. :D

      Vymazat
    3. A nebyly moc krupave?Ja je takove mela a uvitala bych mekkci

      Vymazat
  4. Neee mě se nepovedly :( asi to bylo tím, že mi špatně - nebo spíš vůbec nevykynulo těsto......ale dám jim ještě druhou šanci :) i přes to že nevykynuly, jsou moc dobré :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. staré droždí? POkud nevykynulo těsto, tak byl problém někde v zadělávání kvásku nebo v samotném droždí.
      Druhou šanci si určitě zaslouží:o)

      Vymazat
    2. Droždí bylo čerstvé.......problém bude asi v tom zadělávání kvásku :) druhou šanci jim určitě dám, tohle prostě musím zvládnout! :D

      Vymazat
    3. Dávám pravidelně kynout na topení nebo na verandu na slunko a ještě se mi nestalo, že by těsto nenakynulo (jsem docela začátečník v pečení a vaření). Mlíko přihřívám trochu v mikrovlnce, droždí nedávám z lednice, ale chvilku ho nechám venku.

      Vymazat
    4. Zkuste nejdřív droždí rozetřít s cukrem, až pak přidat mléko.

      Vymazat
  5. Právě jsem je vyndala z trouby. Povedené, hezké a výborné. Jeden z mých největších úspěchů tohot týdne! Sdílím s vámi mou radost :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se povedly a že tolik nadchly:o) U nás taky sklízí velký úspěch a přitom to je poměrně jednoduché, člověk má suroviny skoro pořád doma:o)

      Vymazat
    2. No právě! :) Teda mám radost ještě teď.

      Vymazat
  6. Šlo by to místo z droždí i z kvásku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou tací, co pečou kringel z kvásku, takže by to určitě šlo. Akorát mě to sladké z kvásku nějak moc nejede.. zkoušela jsem to u loupáků a ty z droždí jsou prostě lepší....

      Vymazat
  7. Můžu místo klasického másla použít Ramu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ramu? To bych teda raději nedělala. Když už nahradit máslo, tak snad herou... Já to nedělám, chuťově mi víc sedí máslo...

      Vymazat
    2. No, já taky raději klasické máslo,ale recept mě tak nadchl, že ho chci dnes vyzkoušet a doma mám jen Ramu :-) Tak raději skočím kooupit klasické máslo :-)

      Vymazat
  8. Dobrý den, nemáte někdo zkušenost s bezlepkovým kringlem?

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji za tip. Už rok se na tento recept chystám. Byla jsem těhotná a tak jsem nesměla skořici a teď už ji konečně můžu:-). Vzhledově se mi moc povedly..ale chuťově byly dost tvrdé..jakoby okoralé..tak to má být nebo se mi něco nepovedlo? Případně co? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony mají být rolky takové křupavější, ale rozhodně ne tvrdé nebo okoralé. Pečte je kratší dobu, vaše trouby asi peče prudčeji než moje:o)

      Vymazat
    2. Zkusím to :-). Moc děkuji za odpověď. Moje jsou až moc křupavé:-).

      Vymazat
    3. Ja je takove mela taky..krupave,ale vic bych uvitala ty mekkci,jak z obchodu

      Vymazat
    4. Ja je takove mela taky..krupave,ale vic bych uvitala ty mekkci,jak z obchodu

      Vymazat
  10. Rolky jsou vynikající! Budu je dělat pravidelně.

    OdpovědětVymazat
  11. Super, akorat jsem je vydelala z trouby, ja jeste pridala na smes cokoladu a je to opravdu moc dobre...jen to teda nemam tak uhledne, jako vy 😊

    OdpovědětVymazat
  12. Zase nám to díky vám celým bytem taaak krásně voní! Peču už je pravidelně,je to v podstatě rychlovka,na to,že jde o kynuté těsto. Navíc "codůmdal",jen málokdy nemám doma potřebné suroviny. O to častěji tyto rolky snídáme :)

    OdpovědětVymazat
  13. Hezký den,cukr se do těsta žádný nedává?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tam polévkova lžíce cukru. Je to v receptu i v postupu popsané...

      Vymazat
  14. Ten trik s rozříznutím placky na dvě je fakt dobrej a ty rolky jsou pak příjemně malé. Fakt super!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů