Pastýřský koláč

Miluju omáčky z mletého masa a rajčat ve všech podobách. Nejlepší (a nejtradičnější) jsou podávané s těstovinami. Když jsem prvně viděla recept na pastýřský koláč, přišla mi kombinace téhle omáčky a bramborové kaše trochu divná, ale na receptu byl vyfocen sám Zdeněk Pohlreich, tak jsem recept musela vyzkoušet :o) A mile mě překvapil, protože právě tahle kombinace je velmi chutná. Má jen jednu velkou nevýhodu - čerstvě upečený se totálně rozpadá a nevzhledně se servíruje. Takže je nutné ho upéct s předstihem a nechat alespoň 2 hodiny zchladnout (ale pak je koláč vlahý a ne každému to vyhovuje) a nebo péct v menších miskách po jednotlivých porcích.





Rozpis receptu je na 2 porce, já obvykle dělám porcí 4-6 naráz.

1 střední cibule
300 g libového mletého hovězího masa (já dávám i půl napůl s vepřovým)
1 nahrubo nastrouhaná mrkev
1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
1 plechovka rajčat (400g)
300 g brambor
2 lžíce másla
1/2 hrnku mléka
20 g jemně nastrouhané parmezánu
sůl, pepř, olej


V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme nadrobnou nakrájemnou cibulku a asi 7 minut restujeme do zlatova. Přidáme maso a dál smažíme dokud není maso hnědé a není sypké. Pak přidáme mrkev, tymián, sůl, pepř a rajčata, přivedeme k varu, stáhneme plamen a dusíme asi 30 minut.
Zatím si oloupeme a nakrájíme brambory a v osolené vodě vaříme do měkka. Vodu slijeme, přidáme máslo, které na bramborách necháme rozpustit. Brambory rozmačkáme, zalijeme horkým mlékem a vymícháme hladkou kaši, do které přimícháme nastrouhaný parmezán.
Troubu předehřejeme na 190°C, zapékací misku (nebo misky na jednolitvé porce) vymažeme máslem. Na dno rozprostřeme masovou směs a na něj navrstvíme kaši. Ideální je kaši nandávat pomocí velké lžíce a malé lžičky po hromádkách (nejde moc dobře kaši pak roztírat), jednu vedle druhé. Případně můžeme kaši na masovou směs nastříkat pomocí zdobícího sáčku (tak jsem to udělala i já, použíla jsem poměrně velkou zdobící špičku). Poklademe hoblinkami másla a pečeme asi 30 minut dokud špičky kaše nezezlátnou.

Koláč necháme asi dvě hodiny vychladnout, aby ztuhnul a pak teprve porcujeme. Pokud jsme ho pekli po jednolivých porcích, můžeme servírovat hned. 





Zdroj: Uvařit za stovku pro Interspar (www stránky už nefungují)

Komentáře

  1. Ahojky, obcas delam take..a porcovani jsem vyresila..kazdemu zapekam zvlast do zapekacich misek..mam ozdobne a tak to vypada i docela dobre..;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, zapékací misky budeme muset asi nakoupit, zatím máme jen dvě, ale vejdou se do nich dětské porce:o)

      Vymazat
  2. Jé, já si něco podobnýho vymyslela, mám to na Coolinářce... ani jsem nevěděla, že se to jmenuje pastýřský koláč... S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tradiční anglické jídlo:o) Jinak taky cottage pie nebo shepard's pie (ale to bývá údajně s jehněčím masem). Mně by to právě ani nenapadlo, protože je to na první pohled (aspoň ten můj) taková zvláštní kombinace... což ovšem u Angličanů není až tak neobvyklé.o)

      Vymazat
    2. Zkus příště do kaše přidat jeden žloutek, mě pak držela krásně při servírování... S.

      Vymazat
    3. Vaněk v podobném receptu má v kaši taky žloutky. Mně ani tak nedělá vrásky rozpadající se kaše (ta celkem drží), ale to ragú se brutálně rozpadá:o/

      Vymazat
  3. Dobré jednoporcové misky mám z Ikey, skleněné hranaté za pár korun :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já asi vím, které myslíš, a ty se mi nelíběj:o( Ale hodily by se...

      Vymazat
  4. Schválně jsem porovnala svůj uložený recept s tvým, jestli nemáš lepší a zjistila jsem, že jsou úplně stejné :-D Tak aspoň nemusím přemýšlet, podle kterého receptu zítra dělat oběd, uf. Jinak dle mého zdroje to je recept Pohlreicha ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony to byly recepty od Pohlreicha, ted koukam, ze to tu nemam, radeji doplnim:-) jeste kdysi davno, kdyz byl v CR interspar, tak pro ne delal reklamni akci:-)

      Tak at vam chutna:-)

      Vymazat
    2. Já to dělala už dvakrát, jen poprvé jsem nevěděla, že je dobré to nechat nejdřív vytuhnout, takže jsem to servírovala hned po vyndání z trouby. No... nebylo to ono (vzhledově ani chuťově). Naštěstí zbylo i na druhý den a já díky tomu recept nezatratila :-)

      Vymazat
  5. Dcera přivezla recept od paní domácí z Anglie,
    Ta dávala do směsi masa ještě mražený hrášek a do kaše čedar.
    Také velice chutná varianta....

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů