Estonský kringel

Milujete švýcarky, trdelník, skořicové šneky? Kringel je to pravé pro vás. Má jen jednu nevýhodu, strašně rychle mizí. U nás první kus vydržel asi tak 12 hodin...:o) 

Těsto:

300g hladké mouky
špetka soli
150ml mléka
15g droždí
30g másla
1 žloutek
1 polévková lžíce cukru

Ohřejem mléko tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme, lehce zasypeme mouku a necháme vzejít kvásek. Mezitím si připravíme mouku, sůl, změklé máslo na plátky, žloutek a cukr. Přijileje kvásek a vypracujeme pružné těsto, které se nelepí. Posypeme moukou,  zakryjeme a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.

Náplně:

Skořicová:
60g másla
5 lžic krupicového cukru
3 rovné lžičky skořice

Rozpustíme máslo, přidáme do něj cukr a skořici a vytvoříme směs, kterou necháme při pokojové teplotě lehce ztuhnout do kašičky.
Náplň pak rozetřeme na placku (asi lžičku si necháme). Dále viz postup.


Ořechová se skořicí:

60g másla
5 lžic krupicového cukru
3 rovné lžičky skořice
80 g mletých vlašských ořechů

Rozpustíme máslo, přidáme do něj cukr a skořici a vytvoříme směs, kterou necháme při pokojové teplotě lehce ztuhnout do kašičky. Náplň pak rozetřeme na placku (asi lžičku si necháme) a posypeme mletými ořechy. Dále viz postup.



Maková:
60 g másla
120 g mletého máku
4 lžíce třtinového cukru
6 lžic mléka
lžička citronové šťávy.

Máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme cukr a mléko a ohřejeme. Přisypeme mák, citronovou štávu a za stálého míchání chvilku povaříme.
Směs necháme trochu zchladnout a pak mažeme na placku (použila jsem lžíci). Chvíli to trvá, ale toto množství opravdu vystačí na velkou, tence rozválenou placku. Dále viz postup.


Vanilkovo-mandlová: (fotku jsem nestihla:o))
60 g másla
3 lžíče cukru krupice
2 vanilkové cukry
80 g mletých loupaných mandlí

Máslo částečně rozpustíme a rozmícháme do kašičky společně s cukry (pokud máte jako já domácí vanilkový cukr, tak dejte asi 3 lžíce vanilkového cukru a 2 lžíce cukru krupice) a rozmažeme na placku. Posypeme mandlemi a dále viz postup.


Postup

Těsto po vykynutí znovu prohněteme a vyválíme na tenkou placku (co největší zvládneme). Potřeme náplní (viz výše u jednotlivých typů náplní) po celé ploše a zarolujeme do těsného hada. Ostrým nožem rozřízněte podélně napůl.








Konce nahoře překřížíme a obě části zamotáme (viz fotka).










Z pletence pak vytvarujeme věneček, konce spojíme, přeneseme na plech a holá místa potřeme zbytkem náplně.






Troubu nastavíme na 180°C a než se rozehřeje, necháme kringel na plechu kynout. Poté pečeme asi 20-30 minut do zlatova. Podáváme teplé nebo studené posypané moučkovým cukrem.

Zdroj: http://www.brydova.cz/recepty/domaci-pekarna/856-kringel

Komentáře

  1. Tento koláčik proste milujem a robím ho často. Dokonca aj na Vianoce. Pekný víkend Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jeho kouzlo objevila nedávno a dostal se hned do top10. Zvláště s ořechama je prostě dokonalej:o)

      Vymazat
  2. Zkuste švestková povidla, skořici a na to nahrubo nasekané vlašáky.......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní dobře!:o) Zkusím na to nezapomenout a někdy vyzkouším:o)

      Vymazat
    2. Zkusila jsem 100 švestkových domácích povidel, tři lžíce skořice, něco cukru krupice. Povedlo se, nevyteklo, chutnalo!

      Vymazat
    3. Díky za tip! Zkusím a když se osvědčí, dodám do receptu:o) Té skořice jsou tam fakt tři lžíce a ne jen lžičky?

      Vymazat
    4. Ha! já dávám pořád tři zarovnané lžíce, protože jsem špatně přečetla slovo LŽIČKY! S takovým množstvím skořice možná hrozí, že bude výsledek hořký? Zatím nebyl. Ale od teď raději dávám lžičky :)

      Vymazat
  3. Děvčata,jak zacházíte s tím karamelem, který při pečení vzniká?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sloupu z pečíčího papíru a sním?:o)) Mně osobně toho moc nevyteče, aby mělo smysl s tím něco vymýšlet...

      Vymazat
  4. Jůůů ...tak to může být vážně moc velká dobrota ...aj s těmi povidly jak zde někdo psal..ukládám a velice brzo vyzkouším...a jak znám své blízké,tak se po něm velice brzo zapráší a nezbude ani drobeček :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dneska jsem ho zrovna pekla znova (ten základní skořicový), je to něco naprosto neuvěřitelně dobrého, syn se tím cpal, až se mu dělaly boule za ušima:o)

      Vymazat
  5. Estonský kringel jsem už také vyzkoušela a hned zmizel :-) Pokukuji ještě po nějakém podobném receptu, ne nutně po kringelu... Nemáte nějaký tip?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. co je to "nějaký podobný recept"? Stejného typu a nebo stejně "žravý"? Stejný typ jsou rolky http://pradobroty.blogspot.cz/2013/03/skoricove-rolky.html
      s strašně žravý je u nás třeba klasický švestkový koláč http://pradobroty.blogspot.cz/2012/07/kynuty-kolac-se-svestkami.html nebo třeba makovky http://pradobroty.blogspot.cz/2013/05/sladky-loupak-makovka.html (ač teda s kringelem má společnou jen tu žravost a kynuté těsto:o))

      Vymazat
    2. Pokud neznáte, můžete zkusit: http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/moucniky-a-dezerty/38932-sladky-hit-internetu-kolac-jako-kvetina

      Vymazat
    3. Znám, někdy chci zkusit i jiný tvar, ale ten klasický kringelovský mě vyhovuje, že je tak jednoduchý a bezpracný a přitom vypadá strašně složitě.o)

      Vymazat
  6. Já jsem jej pekla poprvé. Byl vynikající, ale zespoda byl navlhlý a strašně lepil. Může to být tím, že mám pouze teplovzdušnou troubu ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho peču na horkovzduch a je ok. "Navlhlý a strašně lepil" značí spíš to, že byl nedopečený.

      Vymazat
  7. Vynikající, dělala jsem ho z dvojité dávky a na druhý den už zůstal jen kousíček, dělala jsem skořicovej a dnes jdu na povidlovej, trochu se bojim aby mi povidla nevytekla, manžel už se těší já samozřejmě taky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u povidel bude asi dost záležet, jaký se použijou. Kdyžtak dejte vědět, jak se povedl a jestli povidla nevytekla...

      Vymazat
  8. Výborný je i s tvarohem a jablky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jalbka nastrouhaná na jemno, nebo jak? Ale samotný tvaroh bych mohla vyzkoušet, to zní dost lákavě:o)

      Vymazat
  9. Skvela dobrota...jednoduchy a efektni...jen jednu chybu ma, ze jeden je malo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, sní se během chvíle:o) I děti ho do sebe hází rychlostí blesku:o)

      Vymazat
  10. Dělejte ho zrovna z dvojí dávky... Komentáře nelhali je to vážně moc dobrý... Pekla jsem včera a musela i dnes a do pul honiny bylo po kringelu....mňamozní :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Ziju v Italii a uz treti sezonu balamutim rodinu, ze kringel je tradicni ceske vanocni pecivo;-) Delavam s tvarohovo cokolsdovou naplni, dvojitou davku a mizi rychlosti blesku. Na doporuceni sestry jdu vyzkouset vasi orechovoskoricovou verzi, uz se olizuju;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak dneska jsem pekla poprvé, po přečtení komentářů rovnou z dvojité dávky a byl výborný. Jeden se skořicí a v druhém byly i ořechy, ten byl ještě lepší :-) Také byl křupavější, možná díky tomu, že už jsem ho nenechala na plechu kynout, takže vrstvičky byly tenčí. Manžel už se těší na povidlový a makový, ty vyzkouším příště :-)
    Těsto jsem udělala v domácí pekárně, použila sušené droždí a povedlo se krásné, moc dobře se s ním pracovalo.

    OdpovědětVymazat
  13. Dneska jsem timto vencem opet okouzlila...a to si to jeste ulehcuji tim,ze testo nechavam kynout v pekarne :)

    OdpovědětVymazat
  14. Vyzkoušeno s náplní skořicovo ořechovou. Je vynikající a vypadá velice efektně, určitě ho upeču na nějakou oslavu.

    OdpovědětVymazat
  15. Pekla jsem už několikrát a kdybych udělala hned tři dávky zmizí stejně rychle jako když udělám dvě ( jeden by byl absolutně nedostačující) všem kdo nahlédnou vřele doporučuji.

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrůtka, akorát se vyplatí asi udělat ho rovnou z dvojité dávky :D Minule jsem dělala skořicový, ale ten je takový vyloženě zimní, dnes zkouším makový z dvojité dávky, tak jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  17. Nejdřív jsem udělala z této dávky, ale byl hned pryč, takže už jedině z dvojité! :) a je opravdu výborný! :) Preferujeme skořicový, ten je boží! :)

    OdpovědětVymazat
  18. Kringl peču i ve slané variantě, místo potření povoleným máslem se skořicí posypu nastrouhanou nivou a pokladu šunkou, další varianta je pizzová směs z protlaku, bazalky, oregana, doplněná na drobno nakrájenou klobásou http://www.imgup.cz/image/i5Y
    jiná podoba kringlu je http://www.imgup.cz/image/i5b, těsto stejné, postup mírně odlišný, vytvoří se pět stejně velkých tenkých placek o rozměru přibližně jako talíř, náplní může být víc druhů, zkusil jsem povidla, máslo se skořicí, posyp drcenými ořechy, na potřenou placku se položí druhá, na ni opět jedna z možných náplní a takto se navrší všech pět placek, potom je potřebné je téměř od středu až ke kraji prokrojit, nejprve na čtvrtiny, potom osminy a nakonec šestnáctiny, vznikne šestnáct cípů, které se vždy dva sousední uchopí, dvakrát přetočí a přimáčknou k sobě, výsledkem je osm spletených spojených cípů a uprostřed osmicípá hvězda, peče se stejně, jako základní varianta kringlu

    OdpovědětVymazat
  19. pro lepší pochopení druhé varianty, kde jsem psal o prokrojení placek a přetočení vzniklých cípů přidávám odkaz na video https://www.youtube.com/watch?v=JPfynIBvOLY

    OdpovědětVymazat
  20. Mne se to nejak nepodarilo :( Jednak jsem musela pridelat jeste jednu napln (delala jsem skorice-orechy), a za druhe po upeceni to mam nahore skoro spaleny a uvnitr syrovy :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a jeste je takovy suchy, nevim, jestli to tak ma byt

      Vymazat
    2. Náplň se musí opravdu hodně pečlivě roztírat, ale opravdu stačí na celou placku.

      A co se týče toho spálení, asi vám špatně peče trouba, tohle vypadá, že peče jenom zeshora..

      Vymazat
  21. Zkoušela jsem, perfektní, zařazuji do repertoáru. Díky :)

    OdpovědětVymazat
  22. Výborné, krásné, efektní, nijak zvlášť náročné na přípravu. Chtěla jsem upéct něco kynutého, zároveň doma jen jedno vajíčko, tak se mi recept hodil moc a moc, a ještě zbyl bílek :-D Udělala jsem náplň skořicovo-ořechovou, příště zkusím i další.

    OdpovědětVymazat
  23. Dnes jsem upekla tvarohový s rozinkami, je skvělý, díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  24. Je výborný s povidly a mákem! Těsto potřít vrstvou povidel a na to vrstvou máku povařeného v mléce s trochou povidel! Mňam ��

    OdpovědětVymazat
  25. Upeceno včera ze spaldove mouky a dnes na snídani chutná celé rodine:)zbyl už jen kousek;)akorát jsem pridělala trochu náplně:)

    OdpovědětVymazat
  26. Zkusila jsem skořicový a skořicovo mandlový. Jsou úžané . . . . hlavně po upečení.

    OdpovědětVymazat
  27. Pročetla jsem komentáře a udělala se lžící povidel, směsí mletých ořechů, skořicí a strouhanou čokoládou 😉 a z nečekaného nedostatku skořice jsem přisypla trochu perníkového koření...

    OdpovědětVymazat
  28. Děkuji za recept, je super! Po vzoru finských korvapuusti jsem tedy do skořicové náplně přidala dvě lžičky kardamomu, a ubrala trochu skořice, a super! Jen tedy na snídani zbývá fakt málo, příště dělám dvojitou dávku.

    OdpovědětVymazat
  29. Dobrý deň, robili ste tento recept aj s instantným droždím ? Koľko gramov treba na jednu dávku ? Ďakujem :-)

    OdpovědětVymazat
  30. Díky, kringel u nás taky frčí. A ještě jsem za hvězdu, že jako něco tak ďábelsky sofistikovaneho umím :-D

    Každopádně na mazání je nejlepší máslo s cukrem a skořicí předem vyslehat. Nic nemusí tuhnout a hmota nabyde, takže se pohodlně nanese peroutkou nebo sterkou. Nic z toho nikde nepadá a nesype se a jde to úplně lehce, zkoušela jsem to různými triky, ale tenhle na plné čáře vyhrál:-)

    Annika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za tip na zlepšovák! Určitě příště vyzkouším!

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů