Housky žitno-pšeničné, částečně celozrnné

Houstičky se staly stálicí na našem stole hned po první várce. Jsou totiž tak dobré, že už nikdo v rodině nevyžaduje klasický chléb. Experimentovala jsem s množstvím jednolivých muk a z původního poměru 1:1:3 (žitná, celozrnná pšeničná a bílá pšeničná) jsem se dostala na glykemicky příznivější 1,5:2:1,5 (a jsou stále krásně měkké, pečivo s vyššími poměry žitné a celozrnné pšeničné mouky už bylo tuhé až tvrdé) a jednu lžici olivového oleje nahrazuji lžicí kvalitního dýňového oleje (a v budoucnu určitě vyzkouším i další aromatické oleje).
A poslední zpráva nakonec - pokud čerstvě upečené a zchladlé housky zamrazíte, jsou po rozmrazení měkké a jako čerstvé. Konečně už nemusím zadělávat 3x týdně (ale stačí jednou z dvojnásobného množství), případně konzumovat třetí den už gumové pečivo.

30 g kvasnic
1 lžička cukru
150 g žitné mouky
200 g celozrnné pšeničné mouky
150 g hladké pšeničné mouky
250 ml mléka
lžička soli
150 g tučného tvarohu
5 lžič panenského olivového oleje
mák nebo sezam (případně hrubozrnná sůl) na posyp
1 vejce

Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné, nadrobíme do něj droždí, přídáme lžičku cukru a zasypeme trochou žitné mouky a dáme do tepla vzejít kvásek
Do mísy prosejeme žitnou mouku, celozrnnou pšeničnou mouku a bílou hladkou pšeničnou mouku, přidáme lžičku soli, olivový olej, tučný tvaroh a vzešlý kvásek. Dlouho a pilně zpracováváme, až je těsto hladké, pružné a nelepí se. Uděláme bochánek, poprášíme ho moukou, mísu přikryjeme utěrkou a dáme do tepla minimálně na hodinu a půl kynout.
Těsto vyklopíme na vál, prohněteme a rozdělíme na 16 kousků. Každý z kousků rozdělíme na tři díly a z nich uválíme hady dlouhé asi jako prostředníček na ruce (já válela trochu delší). Smotáme je do copánků, narovnáme na dva vymaštěné plechy a necháme 15 minut kynout. Pak potřeme vajíčkem, posypeme mákem, sezamem nebo solí a pečeme při 200 stupních asi 20 minut dozlatova.



A tvarovat jdou samozřejmě i rohlíčky a uzly. Návod u housek z bílé mouky.
U rohlíků válíme placku z půlky těsta (z ní je 8 rohlíků).


Uzly jsou z stejně velkého dílu jako housky (takže 1/16 těsta).



Zdroj: Houstičky od Kuchařky ze svatojánu

Komentáře

  1. Dnes jsem dostala odvahu a jdu na to. To kupované pečivo mi už vůbec nechutná :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsou obtížné, ač jsem s tímhle těstem dost experimentovala, tak se vždycky povedly:o) Zkuste i další pečivo tady ode mně, všechny jsou ověřené a opravdu chutné:o)

      Vymazat
  2. Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Dala by se místo žitné mouky použít celozrnná žitná mouka jemně mletá a místo celozrnné pšeničné mouky celozrnná špaldová mouka jemně mletá? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žitnou mouku jsme používala určitě celozrnnou, takže to půjde určitě. U záměny špaldové za pšeničnou celorznnou si tak jistá nejsem. POkud vím, tak špalda má míň lepku než pšenice, těsto by mohlo být víc drobivější. Se špaldou mám zkušenost jen ve sladkém pečení, u housek jsem to nezkoušela... Ale spousta lidí peče ze špaldy i slané pečivo a nestěžují si, tak to vyzkoušejte:o)

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď :) Peču ze špaldové mouky pizzu a je výborná, tak to risknu i do housek :)

      Vymazat
  3. Dobrý den, můžu nechat těsto zadělat hnětacím hákem v kuchyňském robotu ? Jak asi dlouho?

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,myslíte,že by šlo těsto zadělat večer ,na noc dát do lednice a ráno po povolení umotata a dát upéct?díky Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se bojim, ze na to je tam hodne drozdi. Zkusila bych jeho mnozstvi snizit, aby vam to neprekynulo.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů