Brynzové halušky

Halušky jsou výborné slovenské jídlo.  A pokud máte robota na strouhání brambor a haluškové sítko (což je otázka za cca 100 Kč), je i velmi rychlé.
Po letech se recept dočkal i přefocení, protože prehistorie z roku 2013 byla docela otřesná (mluvím o fotce:o))


750 g oloupaných brambor
250 g hladké mouky
1 lžička soli + sůl do vody
250 g brynzy
150 g slaniny
smetana 33% (nebo i 10%)
----------------------------------------
Slaninu nakrájíme na malé kostičky a vyškvaříme na pánvi na menším plameni.

Dáme vařit vodu do širokého hrnce a když se vaří, osolíme ji. 

Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle jako na bramboráky. Smícháme s moukou a solí a přes haluškové sítko přecedíme do vařící vody (případně ukrajujeme nočky z prkénka). Vaříme asi 5 minut od doby, kdy vyplavou na povrch (cca 10 minut dohromady).

Halušky vyndáme děrovanou naběračkou, smícháme s brynzou, která se teplem rozpustí a halušky obalí (a pokud máte rádi halušky tekutější, přidejte i trochu smetany - stačí tak lžíce až dvě na osobu, nebo vody, ve které se halušky připravovaly), promícháme, rozdělíme na talíře a posypeme vyškvařenou slaninu.


Komentáře

  1. Dobrý deň, objavila som váš blog, som nadšená :-). Všetko tu máte úžasné, len by som vám chcela poradiť, že pravé bryndzové halušky sa robia tak, že bryndza sa roztopí v troche haluškovej vody- vývaru z halušiek a potom sa pridá ku haluškám. A halušky neoplachovať, ony musia byť lepkavé, aby sa bryndza s nimi spojila. To sú pravé Liptovské halušky :-). Vyskúšajte, budete určite nadšení. Ja som tiež dlho pátrala, prečo tým starým babkám chutia nejako inak ako nám. A nakoniec po niekoľkých rokoch nám prezradili fintu. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem viděla, že u receptu na halušky mi komentuje někdo ze Slovenska, orosila jsem se, že schytám strašnou kritiku:o) A ono ne:o) Děkuju za komentář na můj blog i za radu. Určitě příště vyzkouším:o) Na Slovensku jsme právě jedli halušky, které trošičku plavaly a dlouho jsme se s manželem přeli o tom, čím to je a přišli jen na tu smetanu:o) Tak příště rozředíme brzyndzu trochu vody z halušek a uvidíme. Takovéhle rady jsou nad zlato!

      Vymazat
    2. Ja poradím zase haluškovú vodu využiť na polievku, tzv. ovarovú ... stačí opražiť na masle cesnak, pridať papriku, korenie, štipku vegety, zaliať haluškovou vodou, trochou mlieka, pridať trošku halušiek a prípadne rozpustiť kus bryndze. Polievka na rýchlo, keď sa nechce variť inú.

      Vymazat
  2. vidíte, a já doteď ředila bryndzu kefírem...ale k zapíjení k bryndzovým haluškám se hodí.

    OdpovědětVymazat
  3. Vynikající, zkoušela jsem poprvé a vše dopadlo skvěle. Moc děkuji pradobrotám i slovenskému fíglu.

    OdpovědětVymazat
  4. Olina

    Moje tchýně je Slovenka a od ní jsem se naučila vařit halušky se zelím a osmaženou cibulkou a jsou taky výborné...Olina

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím, jsem naprosto nadšená z vašeho blogu, kde najdu sladké dorty i zákusky ale taky něco na dobrý nedělní oběd 👍😉
    Prostě super!
    K haluškám bych se chtěla zeptat, z jakeho množství brambor byste mi radila připravit je pro 8 osob? Vyjde to z toho 3/4 kila?
    Předem děkuji za odpověď a ještě jednou chválím a obdivuji vás úžasný blog! 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pro 8 osob budete potřebovat dvojnásobné množství, než je v receptu.

      Děkuji za komentář, jsem ráda, že se Vím podle mého blogu dobře peče a vaří:o)

      Vymazat
    2. Paráda, děkuji za rychlou odpověď.
      Kristýna

      Vymazat
  6. Já ještě zamíchám do bramborového těsta olej (1-2 polév.lžíce) podle množství těsta, protože pokud se vaří větší nočky, jsou pak pěkně měkké, zvláště, pokud je nějaký den skladujete v ledničce. To je pak ohřeji na pařáku a jsou měkoučké, jako čerstvě uvařené.🙂

    OdpovědětVymazat
  7. Halušky robím s polohrubou múkou. Množstvo múky závisí od zemiakov a je také, že vareška stojí v ceste. Je to potom tak akurát.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů