pondělí 25. února 2013

Brynzové halušky

Výborné slovenské jídlo! A pokud máte robota na strouhání brambor a haluškové sítko (což je otázka za cca 100 Kč), je velmi rychlé.

750 g brambor
250 g hladké mouky
sůl
250 g brynzy
150 g slaniny
smetana 33% (nebo i 10%)

Slaninu nakrájíme na malé kostičcky a vyškvaříme.

Dáme vařit vodu do širokého hrnce a osolíme ji. Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle jako na bramboráky. Smícháme s moukou a solí a přes haluškové sítko přecedíme do vařicí vody (případně ukrajujeme nočky z prkénka). Vaříme asi 5 minut od doby, kdy vyplavou na povrch (cca 10 minut dohromady).
Halušky slijeme a rychle propláchneme studenou vodou (zbaví se slizkosti) a nebo je vyndáme děrovanou naběračkou. Smícháme s brynzou, která se teplem rozpustí a halušky obalí (a pokud máte rádi halušky tekutější, přidejte i trochu smetany - stačí tak lžíce až dvě na osobu), promícháme, rozdělíme na talíře a posypeme vyškvařenou slaninu.

3 komentáře:

  1. Dobrý deň, objavila som váš blog, som nadšená :-). Všetko tu máte úžasné, len by som vám chcela poradiť, že pravé bryndzové halušky sa robia tak, že bryndza sa roztopí v troche haluškovej vody- vývaru z halušiek a potom sa pridá ku haluškám. A halušky neoplachovať, ony musia byť lepkavé, aby sa bryndza s nimi spojila. To sú pravé Liptovské halušky :-). Vyskúšajte, budete určite nadšení. Ja som tiež dlho pátrala, prečo tým starým babkám chutia nejako inak ako nám. A nakoniec po niekoľkých rokoch nám prezradili fintu. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem viděla, že u receptu na halušky mi komentuje někdo ze Slovenska, orosila jsem se, že schytám strašnou kritiku:o) A ono ne:o) Děkuju za komentář na můj blog i za radu. Určitě příště vyzkouším:o) Na Slovensku jsme právě jedli halušky, které trošičku plavaly a dlouho jsme se s manželem přeli o tom, čím to je a přišli jen na tu smetanu:o) Tak příště rozředíme brzyndzu trochu vody z halušek a uvidíme. Takovéhle rady jsou nad zlato!

      Vymazat
  2. vidíte, a já doteď ředila bryndzu kefírem...ale k zapíjení k bryndzovým haluškám se hodí.

    OdpovědětVymazat