Brynzové halušky
Halušky jsou výborné slovenské jídlo. A pokud máte robota na strouhání brambor a haluškové sítko (což je otázka za cca 100 Kč), je i velmi rychlé.
Po letech se recept dočkal i přefocení, protože prehistorie z roku 2013 byla docela otřesná (mluvím o fotce:o))
Dáme vařit vodu do širokého hrnce a když se vaří, osolíme ji.
Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle jako na bramboráky. Smícháme s moukou a solí a přes haluškové sítko přecedíme do vařící vody (případně ukrajujeme nočky z prkénka). Vaříme asi 5 minut od doby, kdy vyplavou na povrch (cca 10 minut dohromady).
Halušky vyndáme děrovanou naběračkou, smícháme s brynzou, která se teplem rozpustí a halušky obalí (a pokud máte rádi halušky tekutější, přidejte i trochu smetany - stačí tak lžíce až dvě na osobu, nebo vody, ve které se halušky připravovaly), promícháme, rozdělíme na talíře a posypeme vyškvařenou slaninu.
750 g oloupaných brambor
250 g hladké mouky
1 lžička soli + sůl do vody
250 g brynzy
150 g slaniny
smetana 33% (nebo i 10%)
250 g hladké mouky
1 lžička soli + sůl do vody
250 g brynzy
150 g slaniny
smetana 33% (nebo i 10%)
----------------------------------------
Slaninu nakrájíme na malé kostičky a vyškvaříme na pánvi na menším plameni.
Dáme vařit vodu do širokého hrnce a když se vaří, osolíme ji.
Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle jako na bramboráky. Smícháme s moukou a solí a přes haluškové sítko přecedíme do vařící vody (případně ukrajujeme nočky z prkénka). Vaříme asi 5 minut od doby, kdy vyplavou na povrch (cca 10 minut dohromady).
Halušky vyndáme děrovanou naběračkou, smícháme s brynzou, která se teplem rozpustí a halušky obalí (a pokud máte rádi halušky tekutější, přidejte i trochu smetany - stačí tak lžíce až dvě na osobu, nebo vody, ve které se halušky připravovaly), promícháme, rozdělíme na talíře a posypeme vyškvařenou slaninu.
Dobrý deň, objavila som váš blog, som nadšená :-). Všetko tu máte úžasné, len by som vám chcela poradiť, že pravé bryndzové halušky sa robia tak, že bryndza sa roztopí v troche haluškovej vody- vývaru z halušiek a potom sa pridá ku haluškám. A halušky neoplachovať, ony musia byť lepkavé, aby sa bryndza s nimi spojila. To sú pravé Liptovské halušky :-). Vyskúšajte, budete určite nadšení. Ja som tiež dlho pátrala, prečo tým starým babkám chutia nejako inak ako nám. A nakoniec po niekoľkých rokoch nám prezradili fintu. Jana
OdpovědětVymazatKdyž jsem viděla, že u receptu na halušky mi komentuje někdo ze Slovenska, orosila jsem se, že schytám strašnou kritiku:o) A ono ne:o) Děkuju za komentář na můj blog i za radu. Určitě příště vyzkouším:o) Na Slovensku jsme právě jedli halušky, které trošičku plavaly a dlouho jsme se s manželem přeli o tom, čím to je a přišli jen na tu smetanu:o) Tak příště rozředíme brzyndzu trochu vody z halušek a uvidíme. Takovéhle rady jsou nad zlato!
Vymazatvidíte, a já doteď ředila bryndzu kefírem...ale k zapíjení k bryndzovým haluškám se hodí.
OdpovědětVymazatVynikající, zkoušela jsem poprvé a vše dopadlo skvěle. Moc děkuji pradobrotám i slovenskému fíglu.
OdpovědětVymazatOlina
OdpovědětVymazatMoje tchýně je Slovenka a od ní jsem se naučila vařit halušky se zelím a osmaženou cibulkou a jsou taky výborné...Olina
Zdravím, jsem naprosto nadšená z vašeho blogu, kde najdu sladké dorty i zákusky ale taky něco na dobrý nedělní oběd 👍😉
OdpovědětVymazatProstě super!
K haluškám bych se chtěla zeptat, z jakeho množství brambor byste mi radila připravit je pro 8 osob? Vyjde to z toho 3/4 kila?
Předem děkuji za odpověď a ještě jednou chválím a obdivuji vás úžasný blog! 😉
pro 8 osob budete potřebovat dvojnásobné množství, než je v receptu.
VymazatDěkuji za komentář, jsem ráda, že se Vím podle mého blogu dobře peče a vaří:o)
Paráda, děkuji za rychlou odpověď.
VymazatKristýna
Já ještě zamíchám do bramborového těsta olej (1-2 polév.lžíce) podle množství těsta, protože pokud se vaří větší nočky, jsou pak pěkně měkké, zvláště, pokud je nějaký den skladujete v ledničce. To je pak ohřeji na pařáku a jsou měkoučké, jako čerstvě uvařené.🙂
OdpovědětVymazat