Brynzové halušky

Halušky jsou výborné slovenské jídlo.  A pokud máte robota na strouhání brambor a haluškové sítko (což je otázka za cca 100 Kč), je i velmi rychlé.
Po letech se recept dočkal i přefocení, protože prehistorie z roku 2013 byla docela otřesná (mluvím o fotce:o))


750 g oloupaných brambor
250 g hladké mouky
1 lžička soli + sůl do vody
250 g brynzy
150 g slaniny
smetana 33% (nebo i 10%)
----------------------------------------
Slaninu nakrájíme na malé kostičky a vyškvaříme na pánvi na menším plameni.

Dáme vařit vodu do širokého hrnce a když se vaří, osolíme ji. 

Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle jako na bramboráky. Smícháme s moukou a solí a přes haluškové sítko přecedíme do vařící vody (případně ukrajujeme nočky z prkénka). Vaříme asi 5 minut od doby, kdy vyplavou na povrch (cca 10 minut dohromady).

Halušky vyndáme děrovanou naběračkou, smícháme s brynzou, která se teplem rozpustí a halušky obalí (a pokud máte rádi halušky tekutější, přidejte i trochu smetany - stačí tak lžíce až dvě na osobu, nebo vody, ve které se halušky připravovaly), promícháme, rozdělíme na talíře a posypeme vyškvařenou slaninu.


Komentáře

  1. Dobrý deň, objavila som váš blog, som nadšená :-). Všetko tu máte úžasné, len by som vám chcela poradiť, že pravé bryndzové halušky sa robia tak, že bryndza sa roztopí v troche haluškovej vody- vývaru z halušiek a potom sa pridá ku haluškám. A halušky neoplachovať, ony musia byť lepkavé, aby sa bryndza s nimi spojila. To sú pravé Liptovské halušky :-). Vyskúšajte, budete určite nadšení. Ja som tiež dlho pátrala, prečo tým starým babkám chutia nejako inak ako nám. A nakoniec po niekoľkých rokoch nám prezradili fintu. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem viděla, že u receptu na halušky mi komentuje někdo ze Slovenska, orosila jsem se, že schytám strašnou kritiku:o) A ono ne:o) Děkuju za komentář na můj blog i za radu. Určitě příště vyzkouším:o) Na Slovensku jsme právě jedli halušky, které trošičku plavaly a dlouho jsme se s manželem přeli o tom, čím to je a přišli jen na tu smetanu:o) Tak příště rozředíme brzyndzu trochu vody z halušek a uvidíme. Takovéhle rady jsou nad zlato!

      Vymazat
  2. vidíte, a já doteď ředila bryndzu kefírem...ale k zapíjení k bryndzovým haluškám se hodí.

    OdpovědětVymazat
  3. Vynikající, zkoušela jsem poprvé a vše dopadlo skvěle. Moc děkuji pradobrotám i slovenskému fíglu.

    OdpovědětVymazat
  4. Olina

    Moje tchýně je Slovenka a od ní jsem se naučila vařit halušky se zelím a osmaženou cibulkou a jsou taky výborné...Olina

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím, jsem naprosto nadšená z vašeho blogu, kde najdu sladké dorty i zákusky ale taky něco na dobrý nedělní oběd 👍😉
    Prostě super!
    K haluškám bych se chtěla zeptat, z jakeho množství brambor byste mi radila připravit je pro 8 osob? Vyjde to z toho 3/4 kila?
    Předem děkuji za odpověď a ještě jednou chválím a obdivuji vás úžasný blog! 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pro 8 osob budete potřebovat dvojnásobné množství, než je v receptu.

      Děkuji za komentář, jsem ráda, že se Vím podle mého blogu dobře peče a vaří:o)

      Vymazat
    2. Paráda, děkuji za rychlou odpověď.
      Kristýna

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů