Bílé pšeničné pečivo - rohlíky, housky

Domácí pečivo z bílé pšeničné mouky. Chutná jako ty poctivé rohlíky za mého dětství. Stačí jen namazat máslem nebo žervé a vychutnávat.


500 g hladké mouky
50 g sádla
12 g soli
20 g droždí (1/2 kostky)
lžička cukru
290 ml mléka
na posyp: mák, hrubá sůl s kmínem (1:1), sezam.

Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, posypeme moukou a necháme asi 10-15 minut vzejít kvásek.
Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Trvá to celkem dlouhou, těsto je dost tuhé, ale neztrácejte naději (i robotu to trvá skoro 10 minut).
Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 2 díly, vytvoříme bochánky, přikryjeme folií a necháme 20 minut kynout.

Rohlíky:
(pokud nechápete popis zde, zkuste strejdu googla, určitě najdete návody, jak tvarovat rohlík).
Bochánek rozválíme na kruhovou placku silnou asi 3 cm a rozdělíme jako pizzu na 8 stejných trojúhelníků. Z jednotlivých trojúhelníku stáčíme rohlíčky směrem od nejšírší části k nejužší (od kraje ke špičce), rohlík pak ještě několikrát v původním směru lehce rozválíme (aby se prodloužil a vrstvy se trochu spojily a při kynutí a pečení se rohlíky nerozevřely).

Rohlíky vyrovnáme na plech, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme 45 minut kynout.

Jeden rohlík má asi 50 g, takže je menší než běžně kupovaný rohlík.


Housky:
Bochánek rozdělíme na 8 dílů (50-60 g na jeden).

Jsou dva způsoby, jak housky tvarovat:
  1. Z každého dílu vyválíme hada a rozdělíme na 3 stejné díly, ze kterých vytvoříme úzké prameny. Zapleteme housky jako cop (od středu na jednu stranu, pak můžeme housku obrátit a zaplést druhou stranu), pořádně slepíme konce.
  2.  Z každého dílu vyválíme asi 30 cm dlouhé hada a postupujeme podle následujícího obrázku (omluvte můj slovní popis, schválně jsem postup nafotila, aby to bylo jasnější)
    1. Jeden konec položíme přes horní část hada a vytvoříme tak písmeno "malé psací o"
    2. Pravý koneček, který původně trčel do strany přeložíme směrem doleva a podvlékneme  pod těstem (vznikne uzel)
    3. spodní oblouk těsta přehneme zprava doleva, abych vznikla smyčka.
    4. konec, který trčí vlevo, lehce vytáhneme a zastrčíme dolů do smyčky (a pod housku), která vznikla v předchozím kroku. 
    5. horní konec ohneme pod housku a celou pletýnku pak zeshora a z boků trochu splácneme, aby držela tvar.

Přendáme housku na plech, přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout.


Uzly (nejsou na fotce):
Bochánek rozdělíme na 8 dílů. Každý kousek rozválíme na silnějšího hada a uděláme na něm uzel. Přendáme na plech a necháme přikryté 45 minut kynout.



Rozpálíme si troubu na 230°C a dolů vložíme pekáč s horkou vodou (aby se pečivo peklo v páře). Pečivo potřeme vodou a posypeme mákem, sezamem a nebo hrubou solí s kmínem (poměr 1:1) a pečeme asi 11-15 minut dozlatova.


Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.

Komentáře

  1. Díky moc za tento recept.Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj

    Delala jsem je jiz podruhe a moc chutnaly. Jen misto sadla jsem dala maslo, protoze a) manzel je vegetarian a b) veprove sadlo se u nas spatne shani.

    Testo jsem nechala jen jako jeden bochanek a rozdelila na 10 dilu (pro vetsi rohliky - pouceni z minula) a vyvalela jsem ho tak na 0.5cm misto 3cm.

    Super recept, S moji triletou dcerou jsme si na rohlikach prave pochutnaly k snidani. Jen v mem maslovem podani chutnaji trochu jako karlovarske.

    Lucie

    OdpovědětVymazat
  3. Jsou skvele! Opet dekuji Pradobrotam za super recept!

    OdpovědětVymazat
  4. taky dělám ty od Vaňka, jsou super :-) díky za připomenutí, že je musím zase upéct :-) A ještě teda obdivuju tu super utěrku co je pod rohlíkama. Prozradíš prosím, kde jsi koupila??

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, právě jsem je upekla...hned jsme je vyzkoušeli a jsou výborné��dovolím sú Vaše stránky sdílet��

    Monika L.

    OdpovědětVymazat
  6. Chci se zeptat sádlo mám nechat v celku nebo rozpustit? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vcelku. Jen je lepší ho nechat povolit, aby se snadněji zapracovalo.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů