pondělí 24. prosince 2012

Bílkové suchárky

Máte 4 bílky a kokosky se vám už přejedly? Zkuste bílkové suchárky:o)



4 bílky
140 g moučkového cukru
špetka domácího vanilkového cukru
nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
140 g hladké mouky
100 g neloupaných mandlí
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Troubu rozehřejte na 180 °C. Z bílků ušlehejte sníh a postupně do něj zašlehejte moučkový i vanilkový cukr. Pak opatrně vmíchejte citronovou kůru, mouku a mandle. Hranatou formu na srnčí hřbet vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, přesuňte těsto a pečte ho v rozehřáté troubě asi 30–35 minut – povrch by měl ztuhnout a krásně zezlátnout.

Po upečení vyklepněte chlebíček z formy a zabalte ho do alobalu a ještě do utěrky. Takto zabalený chlebíček nechte při pokojové teplotě odpočinout do příštího dne. Pak ho nakrájejte ostrým tenkým nožem nebo na kráječi na co nejtenčí plátky.

Plátky rozložte na plech vyložený papírem na pečení a dejte je do trouby předehřáté na 100 °C usušit; trvá to asi 5–10 minut. Od trouby se raději nevzdalujte, abyste suchary nespálili. Ve finále by měly mít světlezlatou barvu a měly by být křupavé. (My zřejmě nakrájeli kousky příšliš tlusté, takže sušení trvalo přes půl hodiny a suchárky moc zlatou barvu nemají, ale křupou krásně:o)
 
Zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/7745-marusciny-sucharky.html
 


Skořicová klubka

Skořicová klubka jsou dobrým doplňkem ke všem těm sladkým, mastným krémovým kouskům - jsou totiž nepatlavá a lehce štiplavá díky skořici. Pokud máte doma strojek na sušenky, můžete ho použít místo lisu na česnek. 

250 g hladké mouky
100 g práškového cukru
2 kakaové pudingy
2 vanilkové cukry
1 PL skořice
200 g másla
1 vejce

Vypracujeme těsto a dáme ho uležet. Pak vezmeme kousek těsta a prolisujeme jej přes lis na česnek. Trošku upravíme tvar a posypeme drobením (nemusí být). Pečeme  pomalu při cca 150 stupních.

Zdroj: http://umlsnychlisek.blogspot.cz/2012/11/skoricova-klubka.html

středa 19. prosince 2012

Hrnkové košíčky s nádivkou

Těsto:
1 a 1/2 hrnku hladké mouky,
1/2 másla (125g),
1/2 hrnku a 2 lžíce moučkového curku
1 vejce
1 lžička nastoruhané citronové kůry
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli

K mouce s kypřícím prášekem a solí přidáme cukr, tuk, citronovu kůru a zpracujeme na drobenku. Přidáme vejce. Uhnětem těsto, které necháme zabalené ve folii v lednici asi hodinu odležet.
Košíčky vymažeme máslem a vytlačíme do nich postupně těsto. pečeme při 170°C asi 10-15 minut. Po upečení košíčky vyklopíme a necháme vystydnout.

Nádivka:
1 hrnek mletých vlašských ořechů,
1 hrnek moučkového cukru,
5 lžic rumu,
meruňková marmeláda,
1 vanilkový cukr,
1 lžíce mletých piškotů.

V misce smícháme ořechy, cukry a piškoty. zalijeme rumem a připravíme nádivku. Na dno košíčku dáme maličko marmelády a na ní kupičky ořechové nádivky. Necháme v chladu vychladit a ztuhnout.

Poleva:
200g hořké čokolády
100g másla
2 lžíce mléka
zdobení (můžou být kuličky od dr.Oetkera, mleté manlde nebo kousky nasekané bílé čokolády)

Čokoládu nalámeme na kousky, přidáme máslo a ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpustíme. Do tekuté směsi zamícháme po lžicích mléko a mícháme dokud se zcela nespojí s čokoládou. Horní polovinu košíčků máčíme v čokoládě a posypeme zdobením (nemusí být).

Zdroj: Svět ženy, speciál Pečeme na Vánoce 13/2012 ; upraveno občas množství, poleva je jiná než v časopise.


pondělí 17. prosince 2012

Perníčky pepparkor - IKEA

Klasické perníčky nám sice chutnají, ale neumíme je zdobit, takže letos už třetím rokem raději pečeme perníčky, které se nemusí zdobit a chutnají nám možná ještě o stupeň víc - švédské pepparkor, které prodávají i v IKEA. Rozpis je na celkem obří množství, my děláme pokaždé jen z třetiny - údaje z třetinové dávky jsou vždy v závorce.

3 dl medu (1 dl)
4 dl cukru (1,3 dl)
350 g másla (115 g)
3 dl šlehačky (1 dl)
1,5 kg hladké mouky (0,5 kg)
1 prášek do pečiva (1,5 zarovnané lžičky)
1,5 polévkové lžíce sušeného zázvoru (0,5 PL)
1,5 polévkové lžice skořice (0,5 PL)
1 lžíce mletého hřebíčku (necelá půlku PL)


Med, cukr, máslo a koření promícháme do jenodlité hmoty. Postupně přidáváme šlehačku. Smícháme 3/4 mouky (na třetinovou dávku je to cca 350 g) s práškem do pečiva a vypracujeme lepivé těsto, které přikryjeme a necháme přes noc uležet. Druhý den přisypeme zbytek mouky (třetinová dávka asi 150 g), zpracujeme těsto, které válíme na tenkou placku a vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme na 170°C do zrůžovění a necháme vychladnout na plechu.

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky jsou základem skoro každé vánoční tabule. Každý je dělá jinak, každý má recept na ty svoje nejlepší, každý je peče z jiných ořechů. Mně nejvíc chutnají mandlové.

210 g másla
280 g hladké mouky
100 g loupaných strouhaných mandlí
35 g cukru
2 žloutky
moučkový a vanilkový cukr na obalení

Do mouky na vále rozdrobíme tuk, přidáme mandle, cukr a zaděláme žloutky. Uhněteme hladké těsto a necháme v chladu odpočívat (klidně do druhého dne). Těsto pak hnětením trochu prohřejeme v rukách, vyválíme postupně dlouhého, tenkého hada, ze kterého ukrajujeme tupou stranou nože malé kousky a tvarujeme rohlíčky.
Pečeme na 160°C asi 10 minut (maximálně do zrůžovění), necháme maličko vychladnout (horké se hodně lámou) a obalujeme v cukru s vanilkou.

středa 12. prosince 2012

Čokoládové košíčky s lentilkami

Na asi 25 kousků:

100g hořké čokolády
100g bílé čokolády
30g madlových plátků
1 malé balení lentilek

Obě čokolády (ale každou zvlášť) rozpustíme ve vodní lázni (nebo mikrovlnce). Pokud se tmavá čokoláda nechce rozpustit, přidáme trochu másla, k bílé čokoládě můžeme přidat maličko rostlinného oleje (raději chuťově nevýrazný).

Do papírových košíčků nalejeme trochu bílé čokolády, na ní hořkou a dozdobíme mandlemi a lentilkami. Necháme ztuhnout v chladu.


Zdroj: Svět ženy, speciál Pečeme na Vánoce 13/2012

neděle 2. prosince 2012

Narozeninový dort 30+1

Piškot na hranatou formu 23x23 cm (zdroj: http://www.zorka.estranky.cz/)
7 vajec
280 g cukru moučka
260 g polohrubé mouky
7 polévkových lžic teplév vody.
sůl
10g kakaa

Oddělíme bílky od žloutků. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu a poté do něj zašleháme polovinu cukru. Žloutky šleháme s druhou půlkou cukru do světlé pěny (cca 4 minuty na nejvyšší otáčky), následně do nich krátce zašleháme vodu. Do žloutkové směsi opatrně na střídačku vmícháváme  sníh a mouku. Třetinu těsto oddělíme, nasypeme do něj kakao a opatrně smícháme v jednolitou hmotu. Formu vymažeme a vysypeme (ideální je na dno dát pečící papír) a plníme takto: Doprostřed formy dáme 2 lžíce světlé hmoty, na to 1 lžíci tmavé, na to opět 2 lžíce světlé a 1 lžíci tmavé... Postup opakujeme odkud těsto obou barev nedojde. Těsto se samo roztéká do stran, případně stačí formou maličko zakroutit (ale nebouchat!).
Pečeme v rozpálené troubě na 170°C asi 10 minut a pak na 150°C asi 40 minut.

Piškot necháme chvíli zchladnout, pak objedeme kraje nožem a piškot vyklopíme (pozor abychom s ním moc nebouchli. Necháme zcela vychladnout a následně dvakrát prokrojíme.

Nutelový krém (zdroj: http://www.zorka.estranky.cz/)
150g másla
150g nutely
2 polévkové lžíce Baileys (nebo vaječnáku, či podobného krémového alkoholu).

Vyšleháme změklé máslo tak, aby v něm nebyly žádné hrudky. Zašleháme do něj po lžičkách nutelu a následně alkohol.

Vanilkový krém (můj recept)

500 ml mléka
2 vanilkové pudinky
cukr dle chuti (asi 5 lžic)
1/2 vanilkového lusku (není nutné)
250g másla

Vanilkový lusk podélně rozřízeneme, tupou hranou nože vyškrábneme z obou částí lusku vanilková zrníčka a vložíme i s luskem do poloviny mléka a přivedeme k varu. V druhé půlce mléka rozmícháme pudinky. Když se mléko skoro vaří, vyndáme z něj lusky (zrníčka necháme, vizuálně ozvláštní krém, provoní ho, dodá mu skvělou vanilkovou chuť a ničemu nevadí), vlijeme druhou část mléka s pudinky a uvaříme hustou kaši.
Pokud nedáváte vanilkový lusk, svaříte z mléka a pudinků klasicky hustou pudinkovou kaši.
Necháme zchladnout.
Povolené máslo vyšleháme s asi 2 lžícemi cukru do hladké hmoty. Po lžičkách zašleháváme pudinkovou kaši a následně přidáváme cukr (podle chuti každého jedince, krém nemusí být až moc sladký).


Spodní část prokrojeného piškotu pomažeme nutelovým krémem, přiklopíme prostředním plátem, ten pokapeme asi 5 lžícemi tuzemského rumu a pomažeme vanilkovým krémem (část ho necháme).Přiklopíme vrškem a dáme dort vychladit.
Následně celý dort pomažeme vanilkovým krémem a dáme dort znovu vychladit.


Rozválíme si potahovou hmotu (použila jsem chocoflex), přeneseme na dort, uhladíme. Spodní zdobení jsou malé části potahové hmoty rozválené na oválky, přidané k dortu a následně jsem do nich nožem udělala čárky.
Nápis je z bílé čokolády (ve vodní lázni rozpustit kvalitnější bílou čokoládu s trochu másla a kapkou rostlinného oleje - raději bez výrazné chuti) vytvořený pomocí zdobícího sáčku se špičkou s úzkým ukončením.
Kytičky jsou vyloupané a rozpůlené mandle přichycené malým množstvím bílé čokoády, prostředky jsou vanilkový krém ozdobený cukrářskou perlí od Dr.Oetkera.


Citronovo-skořicové sušenky

Sušenky mají výraznější citronovou chuť a skvěle se hodí za sychravých dní k horkému čaji.

260 g hladké mouky
100g másla
80 g cukru
2 žloutky
1 vanilkový cukr
1 citron
2 lžičky skořice.

Citron omyjeme, kůru nastrouháme, šťávu vymačkáme. Do mísy prosyjeme mouku a přidáme cukry, žloutky, změklé máslo, skořici, kůru a šťávu z citronu. Vše prohněteme na hladké těsto a dáme na 60 minut do chladu.
Těsto rozválíme válečkem na 5 mm (ne tenčí) a vykrajujeme libovolné tvary a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180°C (horkovzduch na 150°C) asi 10-12 minut.
Těsně po upečení můžeme sušenky potřít rozšlehaným žloutkem a posypat cukrovými kuličkami nebo nasekanými mandlemi (já jsem tuto část vynechala).

Zdroj: Tchibo, recept z vykrajovátek cukroví zavěsitelných na hrneček.