pondělí 26. listopadu 2012

Vepřová panenka v šunce

vepřová panenka (nebo váleček)
šunka vyšší jakosti (může být i anglická slanina)
plnotučná hořčice (nebo dijonská podle toho, jak pikantní chcete panenku mít)
cukr krystal
sůl, pepř

Panenku osolíme, opepříme, natřeme hořčicí a vtlačíme do ní cukr. Plátky šunky naskládáme na prkénko, aby se částečně překrývaly do dvou řad. Doprostřed položíme panenku a do šunky jí zabalíme. Zavážeme potravinářským provázkem (nebo přichytíme jehlou, případně jinou vychytávkou), vložíme do máslem vymazené formy a pečeme v troubě rozpálené na 180°C asi 30 minut.
Po upečení necháme chvíli odstát a následně krájíme na plátky (venitř zůstane panenka trochu růžová) a podáváme třeba se šťouchaným bramborem.

Rychlý perník bez vajec

Základ je stejný jako na perníkovou bábovku.

2 hrnky hladké mouky,
1 hrnek krystalového cukru,
1 prášek do perníku,
1 lžíce kakaa,
1/4 hrnku oleje,
mléko dle potřeby (cca 1 a 1/2 hrnku).

 

Všechny suroviny ušlehat a nalít do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Péct na 170-180 stupňů.

Vychladlý perník vyklopíme, podélně rozkrojíme a pomažeme pikantní marmeládou (ideálně rybízovou).


50g másla necháme rozpustit, přidáme 80 g cukr moučky, 1 lžíci kakaa, 2 lžíce studené vody a vše rozmícháme. Natřeme na perník a posypeme strouhaným kokosem.