úterý 21. srpna 2012

Králík na česneku

Je spousta způsobů, jak připravit králičí maso. My si tentokrát vybrali recept od Zdeňka Pohlreicha, ale jelikož mám těch pár receptů z jeho kuchařky jen nafocených, nevím, která z vydaných knih to byla a tak nemohu zdroj uvést konkrétněji.

4 králičí stehna
100g slaniny
1 cibule
4 stroužky česneku
6 kuliček černého pepře
1 bobkový list
200g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
sůl, pepř
hladká mouka
masový vývar
rostlinný olej

Omytá králičí stehna potkneme proužky slaniny (ideální je, když si proužky dopředu nakrájíte a dáte do mrazáku, bude se vám pak lépe špikovat), opepříme a osolíme. Opečeme po obou stranách dozlatova na rozpáleném oleji. Vyjmeme, přidáme zbytek slaniny a kořenovou zeleninu, vše nakrájené na kostičky a opékáme dohněda. Přidáme nakrájenou cibuli a 2 stroužky česneku a krátce opečeme se zbytkem základu.  Zaprášíme hladkou moukou, zarestujeme asi 5 minut do základu a poté podlijeme vývarem. Vrátíme opečená kráíličí stehna do hrnce a dusíme doměkka za občasného podlévání a obracení (my dusili asi hodinu a půl).
Hotová stehna vyjmeme, do šťávy prolisujeme zbylý česnek, dochutíme solí a pepřem a přecedíme na hotová králičí stehna. Podáváme se špenátem a bramborovým knedlíkem.

Takto připravený králík byl velmi chutný, ač bych ho dusila ještě další půl hodinu (šel sice od kosti, ale nebyl rozpadací:o)), omáčka byla moc dobrá, ale jelikož se typově podobala svíčkové (bez smetany), špenát mi k ní opravdu neseděl. Takže ač ho pan Polhreich doporučuje a já ho i nafotila, doporučuju doping Pepka námořníka vynechat. Proti bramborovému knedlíku nemohu nic namítnout, k takto připravenému masu se hodil. 


neděle 19. srpna 2012

Kuře pečené na jablkách



celé kuře,
velká cibule,
2 jablka,
citron,
sůl,
tymián,
máslo.

Kuře omyjeme a důkladně osolíme zevnitř i zvenku. Citron omyjeme, zbavíme kůry, rozkrojíme na čtvrtiny a vložíme do kuřete. Zadní nohy kuřete svážeme provázkem nebo jinak zajistíme. Kůži na prsou prsty opatrně oddělíme od masa a do vzniklé kapsy napěchujeme slabou vrstvu másla. Posypeme tymiánem a vložíme do vymazaného pekáče prsama nahoru. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenčí plátky. Vložíme ke kuřeti a podlijeme vodou. Dáme péct na 180°C. Každou půlhodinu kuře poléváme výpekem, po hodině můžeme otočit prsama dolů. Pečeme celkově 1,5-2 hodiny podle velikosti kuřete.
Upečené kuře naporcujema a podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo rýží. Cibuli a jablka přidáváme k masu společně se sosem.



čtvrtek 16. srpna 2012

Rozpeky se švestkami

250 g polohrubé mouky
1/8 l mléka
40 g cukru
50 g másla
1 žloutek
20 g droždí (1/2 kostky)
sůl
500 g švestek
mletý mák a cukr na posypání (poměr asi 2:1, ale může být i více cukru)
máslo na pokapání


Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné, nadrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky a necháme vzejít kvásek. Mouku, cukr, povolené máslo a žloutek dáme do mísy a přidáme kvásek. Zpracujeme těsto a dáme asi na hodinu kynout.

Na pomoučeném válu těsto rozválíme na 0,5 cm vysoký plát a nakrájíme na čtverečky asi 8x8 cm.

Do středu každého čtverečku dáme vypeckovanou švestku a vydatně ji posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem a mírně pokapeme rozehřátým máslem. Okraje spojíme, jako když vytváříme šátečky.

Dáme na plech pokrytý pečícím papírem, necháme asi 30 minut vykynout, potom potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut. Po upečení ještě horké rozpeky pocukrujeme.


Zdroj: http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=22956

úterý 14. srpna 2012

Kefírové lívance

Klasika, kterou nám vařila od malička maminka. Díky tomu jsem neznala a nevěděla, že existují lívance z droždí, protože pro mě byla ta klasika kefír a soda:o)

1 kefír (500 ml)
300 g hladké mouky
100 g cukru
1 vejce
1 rovná lžička sody

Kefír, cukr a vejce rozšleháme tak, aby se vše spojilo. Mouku smísíme se sodou a přidáme ke kefírové směsi. Rozpálíme plotnu a připravíme si lívanečník, hrneček s trouchou oleje a mašlovačku. Aby se lívance nepřipalovaly a zároveň do sebe nenasákly moc tuku, smažíme je tak, že před nalitím těsta ďolíčky v lívanečníku zlehka potřeme mašlovačkou namočenou do oleje a pak nalijeme těsto (s množstvím to nepřeháníme, lívance nabydou). Ve chvíli, kdy se začnou na lívanci dělat bubliny, ho otočíme a dopečeme z druhé strany. Z lívanečníku setřeme zbytek těsta, znovu potřeme olejem a pokračujeme s další várkou lívanců. Z předepsaného množství se udělá asi 30 menších lívanců.
Servírujeme s marmeládou a kopečkem oslazeného tvarohu (nebo zakysané smetany), výborné jsou i s javorovým sirupem.

Rybízový řez s tvarohem

Sezona rybízu pomalu končí, už sbíráme z keříčku posledních pár kousků, ale na koláč to pořád ještě dá. Navíc když se nasbíralo i trochu borůvek...:o)) A tenhle je chuťově opravdu moc dobrý.

Těsto:
80 g cukru, 
150 g másla, 
300 g hladké mouky 
1 vejce, 
sůl
tvarohová vrstva:
4 vejce, 
3 vaničky tvarohu, 
150 g cukru,
1 vanilkový cukr, 
80 g másla
1 balíček vanilkového pudinku, 
1 prášek do pečiva, 
75 g dětské krupičky, 
450 g rybízu (nebo jiného drobného ovoce)

Z mouky, másla, vejce, cukru a špetky soli uhněteme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici.poté těsto vymačkéme prsty na vymazaný plech (použijeme raději větší, hmoty je dost, do koláčové formy by se celý řez nevešel). 
Oddělíme si žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme polovinu cukru, tvarohy,rozpuštěné a vychladlé máslo, pudinkový prášek, prášek do pečiva a dětskou krupičku. Zamícháme.
Z bílků si ušleháme tuhý sníh, následně do něj zašleháme druhou polovinu cukru, nalijeme na těsto a posypeme ovocem. Pečeme asi 45 minut při 180 stupních.

Původní recept se maličko liší v postupu pečení (autorka v něm těsto předpéká), tak můžete vyzkoušet ten, který je vám bližší:o) A možná bych příště zkusila dát do tvarohového krému poloviční množství vajec, myslím, že to ve výsledku neublíží:o)

Zdroj. http://www.toprecepty.cz/recept/13542-krupicovy-kolac-s-tvarohem-a-ovocem--rybizem-/

Tzatziky

Okurková sezona je v plném proudu a když už nevíte co s těmi šťavnatými dlouhými plody, v tzatzikách jich zahučí větší množství než v klasickém okurkovém salátu. A pokud jste milovníci řecké kuchyně, tahle okurková dobrota nemůže na vašem letním stole chybět.

1 okurka (na 2 poctivé porce)
řecký jogurt (jde i s bílým jogurtem holandie)
česnek
sůl
pepř
ocet / citron
olivový olej
kopr
(cukr)

Okurku oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Opravdu pečlivě vymačkejte a slijte vodu z okurky, čím míň vody zbyde, tím lépe. Já mačkám přes cedník a v pěsti dokud odkapává voda. Okurku smíchejte s jogurtem tak, aby vznikla hustá hmota. Osolte a opepřete, přidejte česnek (na celou okurku jsem dala asi 3 menší stroužky českého česneku), lehce okyselte citronem nebo balzamikovým octem, přidejte asi dvě hrsti čerstvého kopru (odpůrci kopru ho vynechají, v Řecku nám často tzatziky nosili bez něj), vše zamíchejte a pokud je salát příliš kyselý, lze ho lžičkou cukru lehce osladit. Rozdělte do misek, zakápněte olivovým olejem a ozdobte snítkou kopru nebo olivami.