čtvrtek 21. června 2012

Třešňový koláč

Vrcholí nám sezona třešní a je načase něco z nich upéct. Nechtělo se mi hledat nějaký dobrý recept, tak jsem zkombinovala ozkoušený tvarohový koláč a místo marmelády použila třešně. A výsledek je velmi dobrý!:o))



250g polohrubé mouky
60g cukru
100g změklého másla
1 vejce
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva

všechny suroviny vypracujeme v těsto (mouky bude možná potřeba trochu víc, dosypávám podle oka) a vytlačíme do dortové formy, šikovnější jedinci můžou těsto vyválet a do formy přenést:o)
Omyjeme třešně, odstráníme stopky a rozmístíme na těsto (lehce je do něj zatlačíme).

500g tvarohu
1 hrnek mléka
1 vejce
1 vanilkový pudink
80g cukru

Pudink rozmícháme v mléce, přidáme k ostatním surovinám a vymícháme v tekutou směs. Tvaroh mícháme ručně, když se nechá vyšlehat v robotu, je dost nadýchaný a není tak dobrý jako když má tužší konzistenci.
Směs opatrně nalijeme do formy na třešně a dáme péct na 180°C asi na 45 minut. Upečení poznáme tak, že při pohybu s formou se střed již neklepe jako sulc:o)
Varianta s marmeládou je taková, že místo třešní potřeme korpus pikantní marmeládou a na to nalijeme tvarohovou směs. Můžete také vyzkoušet.

úterý 5. června 2012

Kokosky

Když jsou Vánoce a nebo pečete třeba crème brûlée, potřebujete spoustu žloutků, takže vám logicky zbývají bílky. A pokud často řešíte, co s nimi, a nevíte, upečte někdy tyhle kokosky. Jsou výborné a vláčné, rozhodně ne tvrdé a dusivé, jak je u běžných kokosek zvykem:o) Recept je z Apetitu.


  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g měkkého tvarohu
  • 200 g kokosu
Předehřejte troubu na 150, horkovzdušnou na 130 stupňů; plech potáhněte pečicím papírem (dávka ze 4 bílků vyjde asi na 2,5 plechu). Bílky se špetkou soli ušlehejte elektrickým šlehačem do polotuha (špičky by se po vytažení metel měly ještě ohýbat dolů). Přisypte oba cukry a vyšlehejte lesklý tuhý sníh. Nakonec opatrně vmíchejte tvaroh a kokos.
Z kokosového sněhu pomocí dvou lžiček tvarujte malé hromádky a pokládejte je na plech s pečicím papírem (cukrářský sáček se na výrobu těchto kokosek nehodí). Pečte asi čtvrt hodiny tak, aby byly kokosky navrchu krásně zlaté. Kdo chce, může špičky namočit v čokoládě.