úterý 21. února 2012

Profiteroles

Nevím proč jsem se vždycky bála odpalovaného těsta a větrníky byly pokaždé to, co jsem si koupovala v cukrárně a nebo raději přenechávala svojí mamince. Jednou jsem ale sebrala odvahu, větrníčky upekla a od té doby se u nás musí péct velmi pravidelně (chutnají nejen nám, ale i návštěvám:o)) a pokaždé zmizí až příliš rychle.



Profiteroles - recept na odpalované těsto (podle kuchařky I. Fabešové Iveta a sladká Francie)
175ml vody
85g másla
110g hladké mouky
špetka soli
3 vejce

1. Vodu s máslem dejte do malého hrnce a přiveďte k varu.
2. Odstavte a vsypte do hrnce mouku se solí. Míchejte tak dlouho, dokud se hmota nezačne odlepovat od stěn hrnce.
3. Vraťte směs na plamen a na mírném ohni míchejte 2 minuty.
4. Znovu odstavte a nechcte asi 5-10 minut zchladnout.
5. Po jednom přidávejte celá vejce a vždy je zcela zapracujte do těsta (ze začátku to vypadá, že se těsto nikdy nespojí, ale nenechte se odradit).
6. Na plech vymazaný máslem (resp. na dva plechy) nanášejte těsto pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku (já používám sáček). Nechávejte mezi jednotlivými větrníčky dostatečný rozestup, pečením zvětší svůj objem.
7. Pečte při 200° asi 30 minut, během pečení troubu neotvírejte.
8. Upečené nechte vychladnout v troubě s otevřenými dvířky.

Čokoládová poleva
150 g hořké čokolády (minimálně 50% kakaa)
66 ml horké vody

1. Připravte si větší hrnec s vodou na vodní lázeň.
2. Čokoládu nalámejte na kousky a v žáruvzdorné misce nebo malém hrnci smíchejte s vodou.
3. Směs dejte do většího hrnce, zahřívejte a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.

Vanilkový krém (můj vlastní recept)
325 ml mléka
1,5 balíčku vanilkového pudinku
vanilkový cukr
cukr moučka
200g másla

1. Z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku svařte tuhý pudink. Nechte zcela vychladnout.
2. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem (začněte třeba se dvěma lžícemi).
3. Do máslové směsi po kouskách zašlehávejte zchladlý pudink.
4. Nakonec doslaďte dle své chuti (doporučuji udělat krém o něco sladší, než byste si udělali vanilkový pudink) a zašlehejte.

Větrníčky podélně rozkrojte, spodek naplňte krémem, vršek namočte do čokolády a dejte obě poloviny dohromady.


středa 1. února 2012

Míša řezy - odlehčená verze

U mých rodičů se vypráví taková zajimává historka. Když mi byly asi tři roky, maminka prý jednoho dne upekla míša řezy a plech hotové dobroty odložila na linku. Když poklidila nemohla najít ani řezy, ani svou dceru.. Hledala, hledala, až jí napadlo se podívat pod stůl. Tam jsem seděla jána nohách položený plech a v něm z půlky piškotu olízaný krém i s čokoládovou polevou. Ať už je historka pravdivá nebo ne, má láska k míša řezům se za ty roky nezmenšila:o)

Ač míša řezy miluji, klasická varianta je na mě příliš hutná a sladká, proto jsem experimentálně původní recept upravila a u nás doma si užíváme lehčí (nezaměňovat s ošizenou) varintu.


Těsto:
4 vejce
4 lžíce moučkového cukru (75g)
2 lžíce oleje
4 lžíce polohrubé mouky (90 g)
1 lžička prášku do pečiva
2 rovné lžíce kakaa (16g)

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšleháme do světlé pěny a do ní zamícháme olej. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zašleháme do něj zbylý cukr. Smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao. Moučnou směs a tuhý sníh po částech a na střídačku vmícháváme do žloutkové pěny. Těsto nalejeme na hluboký plech vyložený pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 10 minut na 200°.

Krém:
100 g másla
500 g tvarohu
110 g moučkového cukru

Změklé máslo s moučkovým cukrem vyšleháme. Následně po lžičkách zašleháme všechen tvaroh. Hotový krém natřeme na vychladlý piškot a dáme ztuhnout do lednice.

Poleva:
100 g hořké čokolády (případně čokoláda na vaření)
80 g másla
2 lžíce mléka
1 lžíce moučkového cukru

Máslo si rozpustíme v mikrovlnce (případně ve vodní lázni), přidáme nalámanou čokoládu a rozmícháme v hladkou hmotu. Přidáme lžíci mléka a mícháme, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Následně vmícháme stejný způsobem i druhou lžíci mléka (poleva pak nebude tolik tuhá a lámavá a půjde lépe krájet). Pokud použijeme hořkou čokoládu (nad 50% kakaa) vmícháme do směsi jednu lžíci moučkového cukru. Čokoládu na vaření doslazovat nemusíme, tato čokoláda je sladká dost.
Polevu nalijeme na tvarohový krém a stejnoměrně rozetřeme po celém moučníku. Pracujeme rychle, protože poleva tuhne velmi záhy. Necháme ztuhnout v lednici.
Moučník podáváme vychlazený.


Energetická hodnota jednoho kousku (cca 1/16 plechu, což je asi 85 g porce) je 1050 KJ (6,73 g bílkovin, 21 g sacharidů, 15 g tuku a 75 mg cholesterolu).
Piškot jsem pekla na plechu velkém 30*40 cm, vstva piškotu je silná asi 1 cm, krém má asi 8 mm.


Zdroj: http://www.mamincinyrecepty.cz/moucniky-na-plechu-rezy/misa-rezy

Muffiny s marmeládou

250 g hladké mouky
1 lžička sody
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce oleje
2 lžíce marmelády s celým ovocem
1 vejce
1 deci džusu
100g cukru
3 lžíce jogurtu.

V míse smícháme mouku, sodu a prášek do pečiva. V druhé nádobě zašleháme celé vejce s cukrem. Přidáme olej, džus a jogurt a pečlivě promícháme. Do tekuté směsi přidáme mouku se sodou a práškem do pečiva a zlehka promícháme.
Zapneme troubu na 200°. Připravíme si formu na muffiny. Těsto vlejeme do muffinů cca 0,5 – 1 cm pod okraj a do každého vložíme lžičkou marmeládu (do malých muffinů asi půl lžičky), prstem můžeme lehce zamáčknout do těsta. Muffiny pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 – 20 minut. Muffiny během pečení nabydou a marmeláda klesne ke středu.

Ořechové muffiny

250 g polohrubé mouky
150g cukru
150g mletých ořechů
2 vejce
125 g bílého jogurtu
125 ml mléka
2 lžičky prášku do pečiva
sůl
skořice
citronová kůra

Vyšelháme vejce s cukrem, přidáme mléko, jogurt a ořechy. V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, skořici, sůl a citronovou kůru.

náplň:
150g mletých ořechů
5 lžic smetany
4 lžíce medu
2 lžičky citronové šťávy
skořice,
citronová kůra

Vše dáme do kastrolu, zahřejeme a vymícháme do spojité hmoty.

Formy na muffiny plníme těstem (ne tak plné, jak jsme zvyklí) a do každého muffinu přidáme lžičku náplně. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200° asi 20 minut.

Kávové muffiny

125 ml horké vody
2 vrchovaté čajové lžičky instatní kávy (nebo rovnou 125ml silné černé kávy)
125g másla
150 g cukru
1 vanilkový cukr
20g kakaa
2 vejce
175g hladké mouky
2 zarovnané lžičky kypřícího práčku

Suché ingredience smíchat, pak smíchat "mokré", nakonec obě směsi hala-bala smíchat v těsto. Nalijeme do formiček na muffiny (silikonové stačí vymazat před prvním pečením, plechové vymazat a vysypat před každým pečením) a pečeme asi 20 minut na 200°.

Poleva:
100g moučkového cukru
1,5 lžička instatní kávy
2 lžíče horké vody

Rozmíchat kávu s vodou a následně přidat cukr a polít muffiny.

Kávový perník bez vajec

rozpis je dvojí:
První dávkování na normální plech - 28*38
druhé dávkování na menší plech - cca 22 x 33 cm

500g / 30 dkg hladké mouky
200g / 12 dkg cukru
120g nebo 6 lžic / 4 lžíce medu
50g / 3 dkg rozpuštěného tuku (máslo, hera)
celý / 2/3 prášek do perníku
210 ml/ 1/8 l mléka
170 ml / 1 dl černé kávy (uvařené tekutiny, nejlépe z instatního kafe)
5 lžic / 3 lžíce kakaa

Smíchat cukr, mouku, kakao a prášek do perníku, přidat med, rozpuštěný tuk, kafe a mléko. Nalít na plech s vyšším krajem vyložený pečícím papírem, upéct (v el. troubě peču tak na 180° - 200°). Upečené prokrojit a namazat džemem (nejlepší je rybíz nebo višně - aspoň tedy u nás jsou tyhle dva preferované).
Já ještě potřela čokoládovou polevou a část posypala kokosem.

Plackový dort, alias medovník

500 g hladké mouky 
160 g moučkového cukru
2 polévkové lžíce medu
2 vejce
60 g másla
1 čajová lžička skořice
1 čajová lžička jedlé sody
2 polévkové lžíce rumu
120 g vlašských ořechů
 rybízová marmeláda 
krém:
500 ml mléka
250 ml silné černé kávy
2 vanilkové pudinky bez vaření
50 – 100 g másla
vanilkový cukr
moučkový cukr     

Cukr, máslo a med vymícháme na mírném ohni. Do mouky na vále   dáme vejce, rum, sodu, skořici, vychladlou směs a vypracujeme  těsto.
Vyválíme 6 placek ve tvaru kruhu  a upečeme.
Pudink smícháme v mixeru  s máslem, vanilkovým a moučkovým cukrem.
Vychladlé placky potřeme marmeládou a pak krémem, posypeme umletými ořechy, poskládáme je na sebe, potřeme krémem povrch a necháme minimálně 1 den odležet v lednici. 

Původní recept pochází z tescoma prima vařečky.