pondělí 29. srpna 2016

Květákový mozeček

Když se řekne květák, hodně lidí si automaticky představí tuhle zeleninu obalovanou a osmaženou. Já na ta smažená jídla až tak nejsem a z květáku miluji mozeček. Jednoduché jídlo, za chvíli hotové a díky vejcím i s dostatkem bílkovin.






Na 6 porcí

1 kg květáku
sůl, pepř
1 velká cibule
6 velkých nebo 8 menších vajec
2 lžice másla
200 ml smetany s 31% tuku
1 lžíce nakrájené pažitky
---------------------------------------------
Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji. Květák omyjeme, rozdělíme na růžičky a vložíme do vroucí vody (bez košťálu). Vařme do měkka (cca 12 minut), poté zcedíme a rozbijeme šťouchadlem na brambory. 

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi rozpálíme máslo a cibulku na něm zpěníme. Přidáme květák a prohřejeme.

Mezitím si v misce rozšleháme vejce se solí, pepřem a smetanou. Nalijeme na pánev na květák a na mírnějším ohni promícháváme. Vejce by měla mít konzitenci míchaných vajíček, takže pozor, aby na to, aby nezůstala na pánvi moc dlouho a nebyla přešušená.

Podáváme s vařeným bramborem a posypané čerstvou pažitkou.






Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.

3 komentáře:

  1. Květákový mozeček mám ráda. Ještě ho i s bramborama trošku piluji máslem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co je přesně myšleno tím pilováním?:o)) Já brambory mastím máslem, an mozeček další máslo už nedávám - je to s ním lepší?

      Vymazat
    2. Já dávám trochu másla i na mozeček, přijde mi takový vláčnější (ale másla dávám málo, spíš je to takové placebo)

      Vymazat