Francouzské brambory

Francouzské brambory miluju od malička. Nejlepší na nich je ta chuť vařený a následně pečených brambor s vejci. Když jsem zkoušela tuhle lahůdku podle kuchařky Romana Vaňka, nečekala jsem kdo ví jakou změnu, ale to byl omyl. Na sádle smažená cibule, které tvoří jednu z vrstev, tomuhle jídlu dodá nový level a povýší ho na pokrm, jež nadchne i ty, kteří klasické francouzské brambory moc nemusí:o) Původní recpet je na náš vkus až moc kalorický, takže jsem ubrala smetany a jedno vejce a naopak přidala dvojnásobek cibule, protože ta je prostě dokonalá! Kurzívou je v receptu původní množství dle Vaňka.


1 kg ve slupce vařených brambor
250 g uzeného masa (krkovice, kýta) nakrájené na kostičky 
2 lžíce sádla
5 vajec uvařených natvrdo a nakrájených na plátky
2 vejce, která použijeme na zapečení (3 vejce)
200 ml smetany 31% (400 ml smetany 31%)
4 velké cibule (2 velké cibule)
sůl
pepř
Strouhanka na vysypání pekáčku

Pekáček vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou (není nutné sypat strouhankou, my to neděláme a vše funguje jak má:o)). Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a necháme zesklovatět na lžíci sádla (můžeme ji nechat i lehce zkaramelizovat).
Do pekáčku střídavě vstvíme brambory, osolíme, opepříme, maso, vařená vejce a cibuli. Skončíme vrstvou brambor. Na klasický pekáč to vyjde na 3 vrstvy brambor (včetně té horní) a po dvou vrstvách masa, vajec a cibule. Dáme zapéct do trouby vyhřáté na 160°C.

Po 10 minutách pekáč zalijeme vejci prošlehanými se smetanou, která jsme osolili a opepřili. Pečeme dalších 30-40 minut. 



Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.

Komentáře

  1. Zdravím Vás,
    ráda bych se zeptala, brambory ve slupce je potřeba uvařit ve vodě či na páře? A je potřeba je uvařit úplně anebo stačí pouze částečně s tím, že v troubě "dojdou"?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brambory ve slupce vařím vždycky ve vodě, ale na páře to bude mít asi stejný účinek:o) A určitě stačí je vařit i do poloměkka, v troubě se ještě trochu dopečou:o)

      Vymazat
    2. děkuji moc :)

      Vymazat
  2. Toto je zajímavá verze, určitě vyzkouším, děkuji za tip Marcelko :) Francouzské brambory u nás milují všichni, hlavně ohřívané druhý den :) Nedávám vařená vejce, ale hodně syrových a rozšlehaných se smetanou, na zalití, aby to bylo co nejšťavnatější...a brambory krájím na menší kostky. Jinak mám podobný postup, uzené na kostičky lehce opeču na orestované cibulce (případně pórku) a občas přidám co najdu v lednici, třeba papriku na kostičky nebo zelený hrášek, aby to bylo barevnější. A ve full verzi "co dům dal" je ještě navrch posypka ze strouhaného sýra (parmezán či gouda) :) Hezký den, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje mamka taky krájí brambory na kostičky:o) A já do fr.brambor taky přidávám, co dům dal, na blog jsem chtěla dát ten "čistý" recept. A sýr na francouzské brambory za mě ne:o) Ale každý dle svých chutí, manželova maminka taky dává nahoru strouhaný sýr:o)

      Vymazat
  3. Dělám frbr. už léta a zbožňuji je.Velice mě tady zaujala variace s osmaženou cibulkou.Hned zítra bude test,mám uzený ocásek a brambory už bublaj.U jedné přítelkyně jsem okusil frbr ze syrových brambor a také byly vynikající.Bohužel jsem nezískal recept.Dík za info,Pepa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta osmažená cibulka je v bramborách moc dobrá. A ze syrových brambor se postupuje stejně, jen je potřeba je nakrájet na hodně tenké plátky a péct minimálně hodinu. Chutnají trochu jinak, ale jsou taky dobré:o) Já dávám přednost těm předvařeným bramborám, chutnají mi tak víc.

      Vymazat
    2. Moc díky za info Marci.Vyzkouším to.

      Vymazat
  4. Francouzské brambory jsem také byla zvyklá dělat spíše kalorické, tedy hodně smetany a uzeného masa. Teď jsem zkusila podle vás ubrat smetanu a hlavně přidat tu cibulku a bylo to výborné. Už tak v rodině francouzské brambory milujeme a teď snad ještě víc.

    OdpovědětVymazat
  5. Poprvé jsem vařila francouzské brambory a vybrala jsem si Váš recept. Dobře jsem udělala, bylo to výborné. Přítel říkal, že prý jsou lepší než od jeho mamky. Takové pochvaly si cením. Váš blog mám oblíbený, vařila jsem a hlavně pekla spoustu receptů. Markéta

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů