pondělí 17. listopadu 2014

Francouzské brambory

Francouzské brambory miluju od malička. Nejlepší na nich je ta chuť vařený a následně pečených brambor s vejci. Když jsem zkoušela tuhle lahůdku podle kuchařky Romana Vaňka, nečekala jsem kdo ví jakou změnu, ale to byl omyl. Na sádle smažená cibule, které tvoří jednu z vrstev, tomuhle jídlu dodá nový level a povýší ho na pokrm, jež nadchne i ty, kteří klasické francouzské brambory moc nemusí:o) Původní recpet je na náš vkus až moc kalorický, takže jsem ubrala smetany a jedno vejce a naopak přidala dvojnásobek cibule, protože ta je prostě dokonalá! Kurzívou je v receptu původní množství dle Vaňka.


1 kg ve slupce vařených brambor
250 g uzeného masa (krkovice, kýta) nakrájené na kostičky 
2 lžíce sádla
5 vajec uvařených natvrdo a nakrájených na plátky
2 vejce, která použijeme na zapečení (3 vejce)
200 ml smetany 31% (400 ml smetany 31%)
4 velké cibule (2 velké cibule)
sůl
pepř
Strouhanka na vysypání pekáčku

Pekáček vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou (není nutné sypat strouhankou, my to neděláme a vše funguje jak má:o)). Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a necháme zesklovatět na lžíci sádla (můžeme ji nechat i lehce zkaramelizovat).
Do pekáčku střídavě vstvíme brambory, osolíme, opepříme, maso, vařená vejce a cibuli. Skončíme vrstvou brambor. Na klasický pekáč to vyjde na 3 vrstvy brambor (včetně té horní) a po dvou vrstvách masa, vajec a cibule. Dáme zapéct do trouby vyhřáté na 160°C.

Po 10 minutách pekáč zalijeme vejci prošlehanými se smetanou, která jsme osolili a opepřili. Pečeme dalších 30-40 minut. 



Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.

4 komentáře:

  1. Zdravím Vás,
    ráda bych se zeptala, brambory ve slupce je potřeba uvařit ve vodě či na páře? A je potřeba je uvařit úplně anebo stačí pouze částečně s tím, že v troubě "dojdou"?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brambory ve slupce vařím vždycky ve vodě, ale na páře to bude mít asi stejný účinek:o) A určitě stačí je vařit i do poloměkka, v troubě se ještě trochu dopečou:o)

      Vymazat
    2. děkuji moc :)

      Vymazat
  2. Toto je zajímavá verze, určitě vyzkouším, děkuji za tip Marcelko :) Francouzské brambory u nás milují všichni, hlavně ohřívané druhý den :) Nedávám vařená vejce, ale hodně syrových a rozšlehaných se smetanou, na zalití, aby to bylo co nejšťavnatější...a brambory krájím na menší kostky. Jinak mám podobný postup, uzené na kostičky lehce opeču na orestované cibulce (případně pórku) a občas přidám co najdu v lednici, třeba papriku na kostičky nebo zelený hrášek, aby to bylo barevnější. A ve full verzi "co dům dal" je ještě navrch posypka ze strouhaného sýra (parmezán či gouda) :) Hezký den, Lenka

    OdpovědětVymazat