pátek 19. října 2012

Jablečný koláč s tvarohem

Těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnuk cukru,
špetka soli
kypřící prášek
1 vejce,
hrnek kefíru
3 lžíce rozpuštěného másla,
nastrouhaná kůra z jednoho citronu

Mouku, cukr, sůl a kypřící prášek smícháme. Přidáme kefír, vajíčko, máslo a citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto (je poměrně dost husté, nelekněte se, že neteče).

Tvaroh:
500 g tučného tvarohu
500g bílého jogurtu
5 vrchovatých lžic cukru
60g brusinek nebo hrozinek

Tvaroh a jogurt zamícháme s cukrem (případně přisladíme) a do směsi vmícháme brusinky.

Jablka:
4 velká jablka
šťáva z 1 citronu
2 lžíce cukru
1 lžička  skořice

Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smícháme citronovou šťávu s cukrem a skořicí a směsí polijeme jablka, zamícháme.

Velkou dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Na dno rozprostřeme těsto (dobře se pracuje s navlhčenýma rukama), na něj tvaroh a nakonec navrstvíme jablka. Pečeme asi hodinu na 170°C.

Zdroj: upravený recept jablečný koláč od Kuchařky ze Svatojánu 

3 komentáře:

  1. Milá Marcelko, dnes jsem náhodou objevila váš blog a moc se mi líbí,děkuju za tu spostu nádherných receptů a inspirací, myslím, že budu vašim věrným návštěvníkem ......Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, navíc od člověka, který narazil na můj blog úplnou náhodou. Budu ráda, když se zde uvedené recepty a moje poznámky stanou inspirací někomu dalšímu. Jestli budete podle receptů něco péct nebo vařit, přeji dobrou chuť:o)

      Vymazat
  2. Dekuji za inspiraci! Snazila jsem se upect zdravejsi variantu - misto polohrub.mouky jsem pouzila celozrnou spaldu a misto cukru sladenku a med. Zbytek surovin jsem dala dle receptu a vysledek stal za to! Kolac chutna bajecne! ;)
    Diky a s radosti necham priste inspirovat znovu! :)

    OdpovědětVymazat