úterý 14. srpna 2012

Tzatziky

Okurková sezona je v plném proudu a když už nevíte co s těmi šťavnatými dlouhými plody, v tzatzikách jich zahučí větší množství než v klasickém okurkovém salátu. A pokud jste milovníci řecké kuchyně, tahle okurková dobrota nemůže na vašem letním stole chybět.

1 okurka (na 2 poctivé porce)
řecký jogurt (jde i s bílým jogurtem holandie)
česnek
sůl
pepř
ocet / citron
olivový olej
kopr
(cukr)

Okurku oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Opravdu pečlivě vymačkejte a slijte vodu z okurky, čím míň vody zbyde, tím lépe. Já mačkám přes cedník a v pěsti dokud odkapává voda. Okurku smíchejte s jogurtem tak, aby vznikla hustá hmota. Osolte a opepřete, přidejte česnek (na celou okurku jsem dala asi 3 menší stroužky českého česneku), lehce okyselte citronem nebo balzamikovým octem, přidejte asi dvě hrsti čerstvého kopru (odpůrci kopru ho vynechají, v Řecku nám často tzatziky nosili bez něj), vše zamíchejte a pokud je salát příliš kyselý, lze ho lžičkou cukru lehce osladit. Rozdělte do misek, zakápněte olivovým olejem a ozdobte snítkou kopru nebo olivami.

Žádné komentáře:

Okomentovat