Králík na česneku

Je spousta způsobů, jak připravit králičí maso. My si tentokrát vybrali recept od Zdeňka Pohlreicha, ale jelikož mám těch pár receptů z jeho kuchařky jen nafocených, nevím, která z vydaných knih to byla a tak nemohu zdroj uvést konkrétněji.

4 králičí stehna
100g slaniny
1 cibule
4 stroužky česneku
6 kuliček černého pepře
1 bobkový list
200g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
sůl, pepř
hladká mouka
masový vývar
rostlinný olej

Omytá králičí stehna potkneme proužky slaniny (ideální je, když si proužky dopředu nakrájíte a dáte do mrazáku, bude se vám pak lépe špikovat), opepříme a osolíme. Opečeme po obou stranách dozlatova na rozpáleném oleji. Vyjmeme, přidáme zbytek slaniny a kořenovou zeleninu, vše nakrájené na kostičky a opékáme dohněda. Přidáme nakrájenou cibuli a 2 stroužky česneku a krátce opečeme se zbytkem základu.  Zaprášíme hladkou moukou, zarestujeme asi 5 minut do základu a poté podlijeme vývarem. Vrátíme opečená kráíličí stehna do hrnce a dusíme doměkka za občasného podlévání a obracení (my dusili asi hodinu a půl).
Hotová stehna vyjmeme, do šťávy prolisujeme zbylý česnek, dochutíme solí a pepřem a přecedíme na hotová králičí stehna. Podáváme se špenátem a bramborovým knedlíkem.

Takto připravený králík byl velmi chutný, ač bych ho dusila ještě další půl hodinu (šel sice od kosti, ale nebyl rozpadací:o)), omáčka byla moc dobrá, ale jelikož se typově podobala svíčkové (bez smetany), špenát mi k ní opravdu neseděl. Takže ač ho pan Polhreich doporučuje a já ho i nafotila, doporučuju doping Pepka námořníka vynechat. Proti bramborovému knedlíku nemohu nic namítnout, k takto připravenému masu se hodil. 


Komentáře

Nejpopulárnější blogy receptů