pátek 3. dubna 2015

Hráškový krém

Hráškový krém spadá do velmi jednoduchých a hlavně rychlý polévek, které poměrně často večeříme. Rozpis je na 2 poctivé (rozumějte velké) porce.


 200 g zeleného hrášku
500 ml vody nebo zeleninového vývaru
1 střední cibule
1 větší brambor
olej,
sůl, pepř
krutony, zakysaná smetana

Brambor i cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Rozpálíme olej a necháme na něm zesklovatět cibulku, poté přidám brambor a hrášek (pár kuliček můžeme nechat stranou na pozdější ozdobu) a zalijeme vodou/vývarem. Osolíme, opepříme a necháme asi 15 minut vařit (do změknutí brambor).
Poté polévku sundáme z plotny a ponorným mixérem jí rozmělníme do hladka. Pokud by vám vadila byť jen jediná šlupička, která se třeba nerozmixovala, můžete polévku ještě přepasírovat (já to nedělám). Přihodíme pár kuliček hrášku v celku do krému a necháme na mírném plameni lehce prohřát. Servírujeme s kopečkem zakysané smetany a nebo krutony.


7 komentářů:

  1. Hráškovou máme moc rády (my dvě):-). Pěkný talíř a foto náhodou dobré, jsi přísná:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle fotky jsou dobré:o) Ta předchozí, co tu visela, byla strašná:o)

      Vymazat
  2. Tos měla publikovat už ve čtvrtek! ;) Příští rok, až nebudu kojit, ji zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale recept tu byl už od srpna 2012!:o) A zkus jí klidně dřív než příští rok, až se malýmu ustálí trávení:o) je rychlá a moc dobrá:o)

      Vymazat
  3. Dělala jsem z konzervovaného hrášku (mražený byl ten den ve slevě a tedy večer už pryč :-) ) a byla moc dobrá! Krásná večeře! Děkuji Magdalena

    OdpovědětVymazat