Hovězí ragú po burgundsku

Neuvěřitelná francouzská dobrota, která rozhodně stojí za ty skoro tři hodiny dušení.


¾ l červeného vína
1 kg hovězí kýty (spodní nebo květový šál)
1 velká cibule
½ hlavičky česneku
2 bobkové listy
8 kuliček pepře
několik čerstvých bylin (rozmarýn, tymián, majoránka)
150 g slaniny
3 lžíce olivového oleje
200 g mrkve
15 ks malých cibulek
silnější plátek másla
150 g malých žampiónů
střik koňaku (2 cl)
sekaná petrželka
 
Maso nakrájíme na větší kostky (3x3 cm), cibuli a mrkev na kolečka (malé cibulky ponecháme celé, pokud nemáte cibulky, použijte další velkou cibuli na kolečka). Vložíme do mísy na marinování a zalijeme vínem a přidáme všechno koření. Necháme v chladu marinovat do druhého dne.
Druhý den slijeme přes síto víno a vybereme okapané maso a zeleninu. Do silnostěnného hrnce s dobrou těžkou poklicí dáme vyškvařit slaninu společně s olivovým olejem, přimícháme cibuli, kolečka mrkve z marinády a dozlatova opečeme. Vyjmeme z hrnce a na oleji orestujeme kostky masa společně s plátky česneku. Když je maso ze všech stran opečené, přidáme opět osmaženou cibuli s mrkví, slaninu, koření z nálevu a zalijeme vínem z marinády, které jsme si ponechali právě pro tento účel. Mírně osolíme a přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí a necháme na velmi mírném plameni dusit (jemně probublávat) až do úplného změknutí masa, tedy nejméně 2 a ½ hodiny.

Před koncem dušení osmahneme půlky žampiónů na másle. Na posledních 10 minut dušení je přidáme do hotového pokrmu a celý pokrm zjemníme kapkou koňaku.

Při servírování na talíři posypeme sekanou čerstvou petrželkou nebo jinou chutnou bylinkou (já na to při focení zapomněla). Maso je měkké a obklopené hustou šťávou, i když jsme ničím nezahušťovali. O výsledný efekt se postarala zelenina a cibule.

Podáváme stylově s francouzskou bagetkou a zapíjíme červeným vínem. My si přílohu trochu počeštili a podáváme ragú s rýží basmati.
Pokud nemáte v lásce houby, žampiony můžete vynechat (my je kvůli mně nedáváme) a pokud v baru nemáte koňak, i ten lze vynechat. Ostatní ingredience a postup ale zachovejte:o)


Komentáře

  1. Marci, ragú jsme zkoušeli, recept je výborný! Jen jsme vařili v papiňáku a šťávu neměli tak hustou, zato hovězí se rozplývalo na jazyku! Díky! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příště papiňák vynechte, kouzlo je v tom dlouhým dušení - maso se rozpadá a zelenina zahustí omáčku a všechno to prolne do sebe:o)

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů