Perníková bábovka

Tahle bábovka byla jedna z prvních, kterou jsem na blog dávala (původní datum je červenec 2012, takže tu na blogu visí téměř 10 let!). Dcerka chtěla upéct bábovku téměř sama a vybrala si z mého blogu právě tuhle velmi jednoduchou. A když už ji upekla skoro sama, řekla jsem si, že je čas ji přefotit a dcera nakonec i asistovala u focení a polévala bábovku čokoládou.

Perníková bábovka je velmi jednoduchá, v receptu není vejce a nebojte, ani být nemá, opravdu to drží pohromadě. Je to vlastně taková litá buchta v bábovkové formě, všechno stačí jen odměřit (i hrnky postačí), smíchat a upéct. Nejedná se o zázrak přírody, ale někdy je prostě chuť na něco totálně jednoduchého a navíc, tuhle bábovku zvládnou na jedničku i děti. 


Bábovka

2 hrnky hladké mouky (300 g)
1 hrnek krystalového cukru (170 g)
1 prášek do perníku (nebo 1 prášek do pečiva a 1 lžíce perníkového koření)
1 lžíce kakaa,
1/4 hrnku oleje (60 ml)
2 hrnky mléka (500 ml)
---------------------------------------------------------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 170°C).

Do mísy nasypeme hladkou mouku, kakao a prášek do perníku (nebo prášek do pečiva a perníkové koření) a promícháme. 

Do druhé mísy nasypeme cukr, nalijeme olej a mléko a metlou rozmícháme. Přisypeme moučnou směs, rozmícháme do jednolitého těsta. 

Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto nalijeme do formy a vložíme do rozpálené trouby asi na 40 minut. 
 
Po upečení necháme bábovku pět minut stát a poté ji vyklopíme. Můžeme polít čokoládovou polevou:

Poleva:

50 g čokolády s 50% kakaa
30 g másla
--------------------------------------
Máslo s čokoládou vložíme do misky a v mikrovlnce (případně nad velmi slabým plamenem) rozehřejeme. Pak bábovku polijeme. 

Komentáře

  1. Právě upečeno, voní nádherně a je moc dobrá ! :) Pouze dodám, že se bábovka peče při daných 175°C přibližně 45 minut, a formu je nutno opravdu důkladně vymazat a vysypat (těsto má tendenci se k formě dost lepit). Jináč ale paráda, díky za super recept ! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Výborné! Vláčná a chutná. Protože mám ráda mák, půlku z jednoho hrníčku jsem namísto mouky doplnila makem, protože mi připadalo, že bez vajíčka se to snad nespojí jsem přdala lžíci bílého selského jogurtu, aby to dostalo trochu šmrnc navíc, aby tam něco chroupalo, jsem přidala pár nakrájených vlašských oříšků, posypala trochu skořicí, protože skořice není nikdy dost a půlku cukru jsem nahradila třtinovým a zbytkem vanilkového. Vím, že už je to hodně jiný recept, ale doporučuji. Rozhodně se u téhle bábovky není čeho bát s variacemi. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ta mě láká, určitě vyzkouším, jen pro sichr - fakt je bez vajíčka? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt bez vajicka 😀. Prisaham, ze to drzi 😚

      Vymazat
    2. Máte recht a byla skvělá, určitě brzo zopakuju :)) Díky!

      Vymazat
  4. Je fajn narazit na recept, který v rodině děláme už od mého dětství, jen kakaa dávám o lžíci víc a podle chuti ořechů a rozinek. Jdu se vrhnout na pečení 😉

    OdpovědětVymazat
  5. "Thank you for nice information
    Please visit our website unimuda and uhamka . . . . . . . . . . . . . . . .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů