Čokoládový lanýžový dort

Originál pochází z Apetitu, já navíc upekla i tmavý piškot, aby se s koláčem lépe manipulovalo.

Těsto
  • 2 vejce
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1/2 lžička prášku do pečiva
  • 1 rovné lžíce kakaa
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšleháme do světlé pěny a do ní zamícháme olej. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zašleháme do něj zbylý cukr. Smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao a po částech ho vmícháváme do žloutkové pěny. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků. Těsto nalejeme do dortové formy, kterou jsme předím vymazali a vysypali. Vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 10 minut na 200°.
Piškot necháme vystydnout.

Lanýžový krém
  • 250 g kvalitní hořké čokolády (70% kakaa)
  • 2 lžíce medu
  • 600 ml smetany ke šlehání +  ztužovač, nebo smetanového krému mascarpone
  • 4 lžičky instantní kávy
  • 1 lžičku mleté skořice
  • kakaový prášek na posypání
1.Rozpusťte čokoládu
Kousky čokolády, třetinu smetany a med dejte do varné mísy. Nalijte do kastrolu vodu, přiveďte ji k varu a na hrnec postavte mísu s čokoládou tak, aby se nedotýkala vody. Plamen stáhněte na absolutní minimum. Po 15–20 minutách rozpuštěnou čokoládu promíchejte.

2. Připravte si formu
Čokoláda teď musí vychladnout zhruba na tělesnou teplotu (zkontrolujete ponořením prstu). Formu umyjeme, boky vyložíme potravinovou fólií (dole bude folie pod dnem) a na spod dáme zpět vychladlý piškot.

3. Ušlehejte šlehačku
Zbylou smetanu vlijte do velké mísy a přidejte ztužovač (asi 1 lžičku), kávu i skořici. Šlehejte, aby směs trochu zhoustla, ale ještě stékala z metličky. Použijete-li mascarpone (musí být čerstvé, bílé, bez znatelných sraženin), rozetřete ho s ostatními surovinami dohladka.

4. Promíchejte sladkou hmotu
Čokoládu přidejte do mísy se šlehačkou; všechno opatrně promíchejte kovovou lžící nebo stěrkou v osmičkovém pohybu. Nepospíchejte a pečlivě hmotu zpracovávejte, až je krásně jemná, zhoustlá, hladká a nadýchaná.

5. Naplňte formu
Dejte do formy čokoládovou náplň a obrácenou lžící uhlaďte povrch. Pak všechno uložte do lednice (přes formu položte talíř nebo ji přetáhněte fólií) a nechte ztuhnout – potrvá to asi hodinu, nejlepší je však nechat dort chladit přes noc.

6. Vyjměte a podávejte
Formu rozevřete, sejměte fólii a celý moučník přeneste na talíř (můžeme nechat i přímo na dně formy). Poprašte dort kakaem (včetně talíře, chcete-li jít s módou) a podávejte nakrájený na tenké řezy.

Tipy:
Rozpouštění čokolády na hladký krém stojí a padá
a) s teplotou – voda pod čokoládou nemá být vroucí, na rozpuštění stačí horká pára;
b) nesmí do ní při rozpouštění přijít ani kapka vody, srazila by se;
a c) při rozpouštění čokoládu občas důkladně promíchejte.

■ V tomto receptu ,funguje‘ rozpouštění čokolády se smetanou a medem perfektně. Pokud se vám rozpuštěná čokoláda přece jenom srazí, všlehejte do ní oříšek másla nebo lžičku slunečnicového oleje.

Nepřešlehejte
Přešlehaná šlehačka z metličky nestéká. Začněte znovu s novou várkou smetany a tu tuhou si nechte ke zdobení dortu nebo do kávy. Do krému můžete použít i hodně tuhou smetanu, ale bude se vám hůř zapracovávat a výsledný krém nebude tak jemný a hedvábný.

Komentáře

  1. Dobrý den, jaký průměr má mít dortová forma? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle jsem připravovala ještě ve staré formě a ta měla 25 cm v průměru.

      Vymazat
  2. Děkuji za rychlou odpověď.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů