úterý 5. června 2012

Kokosky

Když jsou Vánoce a nebo pečete třeba crème brûlée, potřebujete spoustu žloutků, takže vám logicky zbývají bílky. A pokud často řešíte, co s nimi, a nevíte, upečte někdy tyhle kokosky. Jsou výborné a vláčné, rozhodně ne tvrdé a dusivé, jak je u běžných kokosek zvykem:o) Recept je z Apetitu.


  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g měkkého tvarohu
  • 200 g kokosu
Předehřejte troubu na 150, horkovzdušnou na 130 stupňů; plech potáhněte pečicím papírem (dávka ze 4 bílků vyjde asi na 2,5 plechu). Bílky se špetkou soli ušlehejte elektrickým šlehačem do polotuha (špičky by se po vytažení metel měly ještě ohýbat dolů). Přisypte oba cukry a vyšlehejte lesklý tuhý sníh. Nakonec opatrně vmíchejte tvaroh a kokos.
Z kokosového sněhu pomocí dvou lžiček tvarujte malé hromádky a pokládejte je na plech s pečicím papírem (cukrářský sáček se na výrobu těchto kokosek nehodí). Pečte asi čtvrt hodiny tak, aby byly kokosky navrchu krásně zlaté. Kdo chce, může špičky namočit v čokoládě.

6 komentářů:

  1. Naprosto perfektní, všichni mi je moc chválili :-)
    Dělala jsem i ty máslové, ale jsou tvrdé a hrozneě suché, tak nevím, kde se stala chybka.
    Tyto normální ale budu dělat podle vás už pravidelně, děkuji za skvělý recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ty máslové se nesmějí přepéct, už se mi to taky stalo, že jsem je upekla moc a byly tvrdé.

      Vymazat
  2. Dobrý den, je možné, že je těsto hodně drobivé? Dělala jsem je už loni a mam pocit, že bylo těsto mazlavé. Mám v troubě první plech, ale moc se mi to nepozdává :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. drobivé těsto je divné, tohle je takové mazlavé, dává se na plech pomocí lžiček, jinak je člověk upatlaný..

      Vymazat
    2. Taky mi letos vyšlo narozdíl od loňska drobivé. Splácala jsem v ruce kuličky a upečené vyšly sušší, než si pamatuju. Viním z toho to, že tvaroh jsem zašlehala šlehačem (po ránu jedu dost na automat), nevmíchala jsem ho opatrně ručně.
      Loni totiž vyšlo těsto mazlavé, a kokosky suché nebyly ani smykem...

      Vymazat
    3. Druhou část té dávky jsem pak pokusně naředila smetanou, aby byla konzistencí co nejblíž "mazlavému standardu". Po upečení jsou kokosky (nepřekvapivě) smetanové, a ne tak suché. Možná ta první část dávky taky byla přepečená... uvidíme, zítra budu dělat vaječný koňak, tak budu mít zase 4 bílky, a budu dělat kokosky znovu :)

      Vymazat