úterý 13. ledna 2015

Strouhaná buchta

Recept na tuhle buchtu jsem kdysi dávno vytrhla z nějakého (snad ženského) časopisu s tím, že ho musím vyzkoušet. Byla u něj fotka na úplně jiný koláč, ale nenechala jsem se odradit a nelitovala! Od prvního upečení s ním slavím jen úspěchy. Kamarádka po ochutnání prohlásila, že tuhle buchtu zná, peče jí tchýně, ale moje líp chutná a když jsem jí před svatbou upekla mužovi a sobě do práce, kolegové se shodli, že kupované koláčky jsme nosit nemuseli, že tahle buchta je stokrát lepší a během půl hodiny se snědl celý plech.
Podle receptu peču už dlouho a tak jsem ho časem maličko vylepšila (spíš postup, na ingredience nebylo potřeba sahat) a dneska přefotila, protože tu byla jen prehistorická fotka:o)



Těsto:
250 g másla
150 g moučkové cukru
1 žloutek (bílek schovejte, půjde do náplně)
3 lžíce mléka
400 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
30 g kakaa

tvarohová náplň:
4 bílky
200 g cukru moučka
500g tvarohu
3 žloutky
1 lžíce solamylu nebo gustinu
5 lžic mléka


Nejprve si připravíme těsto. Máslo utřeme s cukrem a poté zapracujeme žloutek a mléko. Mouku smícháme s kakem a kypřícím práškem, přidáme k máslové hmotě a vypracujeme pevné těsto (já nechávám pracovat robota a třecí metlu). 
Těsto rozdělíme na dvě části (cca na poloviny, ale jedna může být větší a tu použijeme na spodek buchty), z každé vytvarujeme váleček, zabalíme do folie a dáme alespoň na půl hodiny do mrazáku, aby ztuhlo.


Rozpálíme si troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Na náplň si nejprve z bílků, půlky cukru a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. V druhé míse smícháme tvaroh, žloutky, druhou polovinu cukru, solamyl/gustin a mléko. Sníh opatrně zamícháme do tvarohové směsi.

Velký plech (30 x 40 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (línější jako já plech lehce namočí a vyloží pečícím papírem). Z mrazáku vyndáme jeden váleček těsta (máme-li různě velké, vezmeme ten větší) a nastrouháme ho na plech. Prsty hoblinky lehce umačkáme.
Náplň nalijeme na nastrouhaný spodek těsta a na něj nastrouháme druhou půlku těsta (je lepší si tak třetinu těsta nastrouhat mimo a prsty ho pak přesnést do krajů, kam se struhadlem špatně dostává).

Pečeme v troubě asi 30 - 40 minut, pak otevřeme dvířka a necháme v troubě zcela vychladnout.


16 komentářů:

  1. Je skvely, recept mam od tchyne a kdykoliv ho upecu, mam s nim uspech!

    OdpovědětVymazat
  2. Někdo na nyxu psal, že těsto i strouhá robotem, tak někdy asi zkusím... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto jsem si na ní vzpomněla, koukla na blog, uviděla tu hroznou fotku, co tu byla, a bylo mi jasný, že ty dva tvarohy z lednice, co brzy projdou, pujdou do strouhaný buchty a já budu moct přefotit:oD

      Já to těsto nedávám do mrazáku na tak dlouho, takže se strouhá rychle a bez problémů, na to by se mi robot vytahovat asi nechtěl..

      Vymazat
  3. Taky dělám, fakt vynikající.-))

    OdpovědětVymazat
  4. ...krásný blog...moře inspirace...díky...Věrka

    OdpovědětVymazat
  5. Tento moučník mám moc ráda! Někdy ho dělám i s mákem a jednu část těsta s kakaem a druhou bez, to je mňamka :o)

    OdpovědětVymazat
  6. Já dávám do tvarohove náplně místo solamylu banánový puding.

    OdpovědětVymazat
  7. Tohohle moučníku bych se mohla užrat :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den,
    používáte vaničkový nebo balíčkový tvaroh ? :) Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  9. Za sve deti a tuhle buchtu bych položila život

    OdpovědětVymazat
  10. Zrovna zkouším a potom pisnu.

    OdpovědětVymazat