středa 4. února 2015

Lehký tvarohový koláč s marmeládou

Jestli se oblíbenost hodnotí četností výskytu, potom je tenhle koláč u nás doma nejoblíbenější, protože se u nás doma vyskytuje v průměru jednou do měsíce (a to je vzhledem k tomu, co všechno peču, opravdu dost často).  Je rychlý, velmi dobrý a suroviny na něj máte zcela jistě doma.
Náplň je lepší míchat v ruce než v robotu či elektrickém šlehači. Vysoké otáčky totiž do tvarohu vmetou příliš mnoho vzduchu a náplň je pak moc nadýchaná, což v případě tohohle koláče není žádoucí. Je to až tak málo žádoucí, že když jsem kdysi ten šlehač používala, muž mi koláč "reklamoval", že je ta náplň moc lehká:o))





Těsto:
230 g polohrubé mouky
60 g cukru
100 g změklého másla
1 vejce
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva


Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Máslo utřeme s cukrem a vejcem. Smícháme mouku s práškem do pečiva a zpracujeme do másla. Těsto pomocí prstů vytlačíme do koláčové formy a natřeme ho pikantní marmeládou (nejčastěji používám rybízovou).


Náplň:
500 g tvarohu (používám tučný vaničkový)
200 ml mléka
1 vejce
1 vanilkový pudink (nebo 40 g kukuřičného škrobu a 1/2 lžičky vanilkového extraktu, případně část cukru nahradíme vanilkovým cukrem)
80 g cukru

Do mísy vložíme tvaroh, vejce a cukr a metličkou ručně rozmícháme do hladka. 

Pudink (nebo škrob) rozmícháme v mléce a přidáme k tvarohu. Opět v ruce vymícháme v hladkou tekutou směs. 

Náplň nalijeme na  těsto pomazané marmeládou a opatrně (náplň je opravdu hodně tekutá) vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 40-50 minut, dokud se nezačne zvedat i střed a náplň se už neklepe jako sulc (a nebo jen velmi málo až neznatelně). 


Necháme vychladnout a podáváme.
 





20 komentářů:

  1. Fakt exluzivní záležitost, náš oblíbený. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda slyším:o) U nás doma je taky hodně oblíbený:o)

      Vymazat
  2. Tento peču často a manžel ho miluje, hlavně si pochvaluje ten tvaroh, jak je krásně vláčný a né vysušený.

    OdpovědětVymazat
  3. prosím plech se nevymazavá ani nevysypavá?A co pečící papír?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží na povrchu plechu:o) Já mám skleněnou koláčovou formu a ta vymazání ani vysypání nepotřebuje. Pokud jsou pochyby, nejlepší je použít pečící papír.

      Vymazat
  4. Pekla jsem pro zitřejší návštěvu,ale mám obavy,že nezbyde:-))Je fakt výborný.

    OdpovědětVymazat
  5. Teď jsem dodělala a půlka je již fuč!! opravdu jednoduchý a perfektní recept

    OdpovědětVymazat
  6. Uchvatne!!! My jsme ho nesnedli, my jsme ho sezrali!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec se nedivím, u nás mizí podobným způsobem:o)

      Vymazat
  7. Já už taky peču, ale zapomněla jsem vymazat formu, to jsem tomu dala :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám skleněnou formu a nevymazávám nikdy. Záleží na povrchu. To těsto je celkem mastné, takže snad nebude problém ten koláč dostat ven:o)

      Vymazat
    2. Tak to dopadlo dobre a kolac je skvely :) Akorat mam hrozne tmave kraje, az bych rekla spalene...ale kdyz jsem to vyndala driv, tak ten tvaroh jeste nebyl, tak ja nevim:(

      A delala jsem zaroven i hraskovou polivku podle Vas a je taky super:)

      Vymazat
    3. Pekla jste na spdní a horní ohřev nebo horkovzduch? Jestli na horní a spodní, dala bych příště koláč o příčku níž, jestli horkovzduch, zkusila bych buď koláč přikrýt alobalem a odkryté péct třeba posledních 20 minut a nebo třeba o 10°C snížit teplotu. Každá trouba peče jinak prudce, musí se to ozkoušet.

      Vymazat
    4. Dekuju moc za tipy:) Doufam, ze priste uz budu pect v nove troube, to bude jina:))

      Vymazat
  8. Tenhle koláč miluju,je úžasný:-))

    OdpovědětVymazat
  9. Takže při tomto se do trouby nedává pekáč s vodou ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja u tohohle konkretniho kolace pekac s vodou nedavam:-)

      Vymazat
  10. Super! Variace s mandlovymi lupinky navrch a svestkami uvnitr zafungovala luxusne:)

    OdpovědětVymazat
  11. Moc děkuji za recept. Měl obrovský úspěch a musela jsem ho upéct 3x hned za sebou :-)

    OdpovědětVymazat