Kávový perník bez vajec

rozpis je dvojí:
První dávkování na normální plech - 28*38
druhé dávkování na menší plech - cca 22 x 33 cm

500g / 30 dkg hladké mouky
200g / 12 dkg cukru
120g nebo 6 lžic / 4 lžíce medu
50g / 3 dkg rozpuštěného tuku (máslo, hera)
celý / 2/3 prášek do perníku
210 ml/ 1/8 l mléka
170 ml / 1 dl černé kávy (uvařené tekutiny, nejlépe z instatního kafe)
5 lžic / 3 lžíce kakaa

Smíchat cukr, mouku, kakao a prášek do perníku, přidat med, rozpuštěný tuk, kafe a mléko. Nalít na plech s vyšším krajem vyložený pečícím papírem, upéct (v el. troubě peču tak na 180° - 200°). Upečené prokrojit a namazat džemem (nejlepší je rybíz nebo višně - aspoň tedy u nás jsou tyhle dva preferované).
Já ještě potřela čokoládovou polevou a část posypala kokosem.

Komentáře

  1. Dobré ráno, právě mám v troubě tenhle perník. Je správně že těsto bylo HODNĚ husté ? Neutáhl mi to ani ruční šlehač a o nějakém "nalití" na plech nemůže být ani řeč i když jsem přidávala trochu mléka navíc abych to vůbec umíchala ručně. Ale určitě bude dobrý, dítě se mi právě celé včetně vlasů zaprasilo při vylizování těsta z mísy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně řečeno už si příliš nepamatuju, jak moc husté je těsto na tento perník, fotka je tak 3 roky stará:o) Ale pokud je v návodu "nalít", tak by mělo být těsto trochu řidší (ne úplně jako lité těsto, ale cca jako piškot) a mělo by se dát nalít. Možná máte hodně suchou mouku a ta požrala veškerou tekutinu, tak příště asi přidat mléko nebo kávu.

      Vymazat
  2. ...navzdory počátečním rozpakům z hustoty těsta musím přizant, že je to jeden z nejlepších perníků co jsem kdy dělala, takže určitě tisknu do složky a řadím mezi oblíbené :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Neuvěřitelné.. co z Pradobrot vyzkouším, to úspěch jako hrom! Opět a znovu se k zemi ukláním. Polila jsem větší vrstvou polevy, pocákala cik-cak zbytečkem čokoládové jen tak pro oko. Laskomina nevšední!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů