pátek 2. prosince 2016

Crinkles

Popraskané crinkles jsou u nás doba velmi oblíbené. Hotové jsou celkem rychle a ještě rychleji mizí ze stolu. Navrchu křupavé, vevnitř krásně měkké a tak čokoládové! Já osobně je peču jako vánoční cukroví a nebo jen tak na mlsání, úspěch mají vždycky.

Základem úspěchu je u tohoto receptu použít dobrou 50% čokoládu. Nesáhněte po náhražkách označených "na vaření", bývají nacpané rostlinnými tuky a crinkles se vám roztečou do placky. Nepoužívejte ani víceprocentní čokoládu. Jednak je to drahé a druhak vám sušenky málo povolí a nebudou tak hezky rozpraskané...




Hrnek použitý v tomto receptu má 250ml, pro jistotu jsou uvedeny i váhy suchých ingrediencí
50 g másla
200 g čokolády s 50% kakaa
1/2  hrnku cukru krupice (120 g)
2 vejce
1 vanilkový cukr

1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky (300 g)
špetka soli
půl lžičky prášku do pečiva 

cukr moučka na obalení 
-------------------------------------------------------

Čokoládu rozehřejeme s máslem ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a necháme zchladnout tak, aby na prstu nepálila. Vejce vyšleháme s cukrem.Mouku, sůl a prášek do pečiva promícháme

K našlehaným vejcím přidáme vlažnou čokoládu, rozmícháme, přidáme i moučnou směs a vytvoříme těsto, které dáme alespoň na hodinu ztuhnout do lednice.

Z těsta vytvarujeme kuličky, které obalíme v cukru moučka (je lepší, když přidá ruku k dílu další člověk, protože těsto i cukr se lepí na ruce a jedna osoba si musí mezi formováním a obalováním neustále mýt ruce), cukr neoklepáváme a kuličky dáváme na plech kousek od sebe. Pečeme 8-14 minut na 180° (horkovzduch na 160°C), čas se dost mění dle trouby. Pečeme tak dlouho dokud krustička není zlehka zpevněná - na větší tlak se krustička propadá, ale když na ní zaklepeme nehtem, "zvoní" a je tvrdá. Chce to cvik vychytat ten správný moment, kdy plech vytáhnout ven. Po dopečení se crinkles ještě více zpevní, ale zatímco povrch je na omak tvrdý, venivtř jsou krásně měkké (ale dopečené). Konzistenci mají asi jako rumové perníčky.  Pokud se vytáhnou příliš pozdě a krusta už je moc tvrdá, bude tvrdý i vnitřek a nebude to dobré.



37 komentářů:

  1. takže když použiji méně % čokoládu a vynechám máslo, tak by mohli být OK?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máslo bych rozhodně zcela nevynechávala (pomáhá i s rozpuštěním čokolády), jen trochu ubrala. A čokoládu raději kvalitnější s kakaovým máslem, ne rostlinnýma tukama a hořkou. Jak jsou crinkles obalené v cukru, se sladkou čokoládou by byly až příliš sladké.

      Vymazat
  2. Tak tohle je lahůdka! Jen manžel říkal, že by to mohl mít uvnitř ne tak úplně měkký..ale opravdu dobrota, díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když nejsou uvnitř měkké, jsou divně vysušené:o) To by manželovi určitě nechutnalo....:o) Jsem ráda, že jinak chutnají:o)

      Vymazat
  3. Děkuju moc moc za tento recept jsou naprosto úžasné.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadají úžasně, mám chuť je ještě zkusit. Té mouky je, prosím, 1 a 1/2 hrnku nebo mezi 1/2 a celým hrnkem, nějak tomu nerozumím:o) Děkuji moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to překlep, má tam být 1,5 hrnku:o) jdu to opravit:o)

      Vymazat
    2. Děkuju, já si to myslela:o) Já jen, aby to dobře dopadlo a nedala jsem tam špatné množství.

      Vymazat
  5. Bože děkuju - tohle je něco úžasnýho!!! akorát jsem je vyndala z trouby a usela si vzít ještě jednu horkou :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den a to se obaluje ještě "syrové" ? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, v cukru se to obaluje syrové, pak se teprve dávají do trouby - pečením kuličky nabydou a rozpraskají a udělají díky cukru popraskaný efekt.

      Vymazat
  7. Naprosto best off díky za ně! U nás se s nimi trouba nezastaví:-D

    OdpovědětVymazat
  8. Kolik kusů je přibližně z jedné dávky? Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou toho tři plechy, ale počet kusů fakt neodhadnu:o) Je to taky dle toho, jak velké kuličky se dělají, někdo udělá menší, někdo větší...

      Vymazat
  9. Hezký den,
    můžu se zeptat, jak dlouho před Vánoci je udělat? S pečením teprve začínám, tak nemám moc představu. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Taky se přidávám k dotazu, je potřeba je nechat uležet nebo naopak upéct co nejblíž svátkům, aby to pak nebylo tuhé? Předem děkuji za odpověď, paní Marcelko, vypadají totiž senzačně.. Jsou to mé první Vánoce v mé malé rodince bez mé velké rodiny a poprvé v životě budu péct cukroví pro muže, tak se chci blýsknout :.) Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja je vzdycky pekla teste pred Vanocemi, rozpezet nepotrebuji:-)

      Vymazat
  11. SOS! strašně jsem je chtěla zkusit a snad jsem i postupovala podle pokynů, ale z kuliček se v troubě roztekly placičky - některé se i združily do větších celků!!! kde jsem udělala chybu??? nechala jsem ještě trochu těsta na druhý pokus, ale nevím, jestli bude :( :( prosíííím, pomoooc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co jsi pouzila za cokoladu? Tohle vypada, ze bylo moc tuku..

      Vymazat
    2. Napadlo mě to taky, nějakou na vaření z tesca...asi to byl nějaký fujtajbl...letělo to do koše všechno! ale já se nevzdááám :) chci mít tak krásné popraskané kouličky jako ty :) díky za odpověď!

      Vymazat
    3. Marcelo, díky, díky, díky!!! dneska jsem je pokořila!!! :) jsem nejšťastnější :) bylo to opravdu tou čokoládou - těsto s tou pravou mělo i jinou konzistenci a kuličky jsou parádní-málem jsem se nechala unést a kousla ještě do teplé :)

      Vymazat
    4. Tak super! Spatna cokolada umi napachat skody:-( ale hlavne, ze se to s tou spravnou povedlo:-)

      Vymazat
  12. Prosím, jak velký hrnek jste použila? 250ml nebo 200ml? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, chci se zeptat ta čokláda muže být třeba Lind třeba 70% nebo musí být vyloženě na vaření? :) Děkuji

    OdpovědětVymazat
  14. klidně může být Lindtka, jen u 70% kakaa budete muset přidat máslo, jinak vám ty bochánky nepopraskají.

    OdpovědětVymazat
  15. zdravím, čím by se prosím nechal nahradit ten cukr moučka?
    díky, Gábina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je otázka, proč ho nahrazovat... Pokud je to pro diabetika, vyválela bych to ze sladidla z fruktozy, případně v jiném bílém sladidle. Možná by fungovaly na hodně jemno namleté ořechy, ale nezaručuju dobrý výsledek:o)

      Vymazat
  16. Marcelko, a co to udělat tak, když není nikdo další po ruce na výpomoc, že se nejdříve ty kuličky vytvarují a pak se teprve obalí. Aby se nemuseli pořád mýt ruce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to by samozřejmě šlo, při psaní mě to nenapadlo:o) Akorát se musí připravit nějaká další nádoba, kam se budou ty neobalené kuličky budou skládat (ne na sebe, to by se mohly slepit).

      Vymazat
  17. Marcelka, ja som ich ešte takéto krásne nemala. Používam čokoládu na varenie z Lídla s 52 % kakaa a asi tam bude tá chyba. Akú správnu čokoládu teda použiť? My ich doma zbožňujeme i keď nie sú tak krásne ako tie Tvoje. Ale bola by som rada, keby som ich mala takto krásne. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V čokoládě problém není, protože já používám taky čokoládu na vaření z Lidlu (tyhle nově vyfocené jsou právě z ní). Já jsem dnes doplnila i gramáže mouky a cukru (nejen objem na hrnky), nemohl být problém v tom?

      Vymazat
    2. Ďakujem Marcelka za odpoveď, nevzdávam sa a idem skúšať presne podľa Tvojho receptu. Budem nacvičovať, pokiaľ nebudú také krásne ako Tvoje. Andrea

      Vymazat
  18. Dobrý den, Marcelko, dneska jsem upekla a jsou fakt dokonalé. Řídila jsem se gramáží, čokoládu jsem použila "na vaření" z Lidlu s 52% kakaa. Když jsem udělala těsto, nechala jsem ho cca 5 hodin v míse v lednici, kdy fakt kompletně ztuhlo. Sice se z něj hůř odlamovaly kusy těsta pro vytvoření kuliček, ale nelepilo se mi na ruce vůbec, zvládla jsem to sama, dokonce i děti koulely :-) Kuličky krásně povolily při koulení v "běžně teplé" ruce :-)

    Děkuji

    Lenka

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý večer, jsou výtečné, možná bych ubrala trochu cukru. Ale, nechtěly mi praskat a moučkový cukr se tak nějak rozblemcal na povrchu... No, nemám je takové hezké jako vy :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrý večer, zkoušela jsem loni na Vánoce, byly báječné, ale jen pár dní po upečení, hrozně rychle ztuhly, ztvrdly... V čem mohla být chyba? Po upečení byly krásně vláčné a měkké... Jak je skladujete? Děkuji za odpověď. Ivana

    OdpovědětVymazat
  21. Dělala jsem dokonce jen s 30% čokoládou, dostali jsme strašně moc čokofigurek k Mikulášovi, tak jsem se toho potřebovala zbavit a povedly se taky, jen první 2 plechy tak hezky nepopraskaly, další už docela jo (dvojitá dávka)

    OdpovědětVymazat