Crinkles
Základem úspěchu je u tohoto receptu použít dobrou 50% čokoládu. Nesáhněte po náhražkách označených "na vaření", bývají nacpané rostlinnými tuky a crinkles se vám roztečou do placky. Nepoužívejte ani víceprocentní čokoládu. Jednak je to drahé a druhak vám sušenky málo povolí a nebudou tak hezky rozpraskané...
Hrnek použitý v tomto receptu má 250ml, pro jistotu jsou uvedeny i váhy suchých ingrediencí
50 g másla
200 g čokolády s 50% kakaa
1/2 hrnku cukru krupice (120 g)
2 vejce
1 vanilkový cukr
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky (300 g)
špetka soli
půl lžičky prášku do pečiva
cukr moučka na obalení
-------------------------------------------------------
Čokoládu rozehřejeme s máslem ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a necháme zchladnout tak, aby na prstu nepálila. Vejce vyšleháme s cukrem.Mouku, sůl a prášek do pečiva promícháme
K našlehaným vejcím přidáme vlažnou čokoládu, rozmícháme, přidáme i moučnou směs a vytvoříme těsto, které dáme alespoň na hodinu ztuhnout do lednice.
Z těsta vytvarujeme kuličky, které obalíme v cukru moučka (je lepší, když přidá ruku k dílu další člověk, protože těsto i cukr se lepí na ruce a jedna osoba si musí mezi formováním a obalováním neustále mýt ruce), cukr neoklepáváme a kuličky dáváme na plech kousek od sebe. Pečeme 8-14 minut na 180° (horkovzduch na 160°C), čas se dost mění dle trouby. Pečeme tak dlouho dokud krustička není zlehka zpevněná - na větší tlak se krustička propadá, ale když na ní zaklepeme nehtem, "zvoní" a je tvrdá. Chce to cvik vychytat ten správný moment, kdy plech vytáhnout ven. Po dopečení se crinkles ještě více zpevní, ale zatímco povrch je na omak tvrdý, venivtř jsou krásně měkké (ale dopečené). Konzistenci mají asi jako rumové perníčky. Pokud se vytáhnou příliš pozdě a krusta už je moc tvrdá, bude tvrdý i vnitřek a nebude to dobré.
takže když použiji méně % čokoládu a vynechám máslo, tak by mohli být OK?
OdpovědětVymazatMáslo bych rozhodně zcela nevynechávala (pomáhá i s rozpuštěním čokolády), jen trochu ubrala. A čokoládu raději kvalitnější s kakaovým máslem, ne rostlinnýma tukama a hořkou. Jak jsou crinkles obalené v cukru, se sladkou čokoládou by byly až příliš sladké.
VymazatTak tohle je lahůdka! Jen manžel říkal, že by to mohl mít uvnitř ne tak úplně měkký..ale opravdu dobrota, díky za tip :)
OdpovědětVymazatKdyž nejsou uvnitř měkké, jsou divně vysušené:o) To by manželovi určitě nechutnalo....:o) Jsem ráda, že jinak chutnají:o)
VymazatDěkuju moc moc za tento recept jsou naprosto úžasné.
OdpovědětVymazatVypadají úžasně, mám chuť je ještě zkusit. Té mouky je, prosím, 1 a 1/2 hrnku nebo mezi 1/2 a celým hrnkem, nějak tomu nerozumím:o) Děkuji moc.
OdpovědětVymazatje to překlep, má tam být 1,5 hrnku:o) jdu to opravit:o)
VymazatDěkuju, já si to myslela:o) Já jen, aby to dobře dopadlo a nedala jsem tam špatné množství.
VymazatBože děkuju - tohle je něco úžasnýho!!! akorát jsem je vyndala z trouby a usela si vzít ještě jednu horkou :-D
OdpovědětVymazatDobrý den a to se obaluje ještě "syrové" ? Děkuji.
OdpovědětVymazatano, v cukru se to obaluje syrové, pak se teprve dávají do trouby - pečením kuličky nabydou a rozpraskají a udělají díky cukru popraskaný efekt.
VymazatNaprosto best off díky za ně! U nás se s nimi trouba nezastaví:-D
OdpovědětVymazatNo u nás poslední měsíc také ne ... Červené černé fialové modré žluté a růžové ... Ženě už asi hráblo za chvíli vytáhne z trouby duhu .
VymazatAle synovi moc chutnají snídaně , svačina , před spaním 😅😅
Kolik kusů je přibližně z jedné dávky? Děkuji!
OdpovědětVymazatJsou toho tři plechy, ale počet kusů fakt neodhadnu:o) Je to taky dle toho, jak velké kuličky se dělají, někdo udělá menší, někdo větší...
VymazatHezký den,
OdpovědětVymazatmůžu se zeptat, jak dlouho před Vánoci je udělat? S pečením teprve začínám, tak nemám moc představu. :-)
Taky se přidávám k dotazu, je potřeba je nechat uležet nebo naopak upéct co nejblíž svátkům, aby to pak nebylo tuhé? Předem děkuji za odpověď, paní Marcelko, vypadají totiž senzačně.. Jsou to mé první Vánoce v mé malé rodince bez mé velké rodiny a poprvé v životě budu péct cukroví pro muže, tak se chci blýsknout :.) Díky
OdpovědětVymazatJa je vzdycky pekla teste pred Vanocemi, rozpezet nepotrebuji:-)
VymazatSOS! strašně jsem je chtěla zkusit a snad jsem i postupovala podle pokynů, ale z kuliček se v troubě roztekly placičky - některé se i združily do větších celků!!! kde jsem udělala chybu??? nechala jsem ještě trochu těsta na druhý pokus, ale nevím, jestli bude :( :( prosíííím, pomoooc :)
OdpovědětVymazatCo jsi pouzila za cokoladu? Tohle vypada, ze bylo moc tuku..
VymazatNapadlo mě to taky, nějakou na vaření z tesca...asi to byl nějaký fujtajbl...letělo to do koše všechno! ale já se nevzdááám :) chci mít tak krásné popraskané kouličky jako ty :) díky za odpověď!
VymazatMarcelo, díky, díky, díky!!! dneska jsem je pokořila!!! :) jsem nejšťastnější :) bylo to opravdu tou čokoládou - těsto s tou pravou mělo i jinou konzistenci a kuličky jsou parádní-málem jsem se nechala unést a kousla ještě do teplé :)
VymazatTak super! Spatna cokolada umi napachat skody:-( ale hlavne, ze se to s tou spravnou povedlo:-)
VymazatProsím, jak velký hrnek jste použila? 250ml nebo 200ml? Děkuji
OdpovědětVymazat250ml.
VymazatDobrý den, chci se zeptat ta čokláda muže být třeba Lind třeba 70% nebo musí být vyloženě na vaření? :) Děkuji
OdpovědětVymazatklidně může být Lindtka, jen u 70% kakaa budete muset přidat máslo, jinak vám ty bochánky nepopraskají.
OdpovědětVymazatzdravím, čím by se prosím nechal nahradit ten cukr moučka?
OdpovědětVymazatdíky, Gábina
No to je otázka, proč ho nahrazovat... Pokud je to pro diabetika, vyválela bych to ze sladidla z fruktozy, případně v jiném bílém sladidle. Možná by fungovaly na hodně jemno namleté ořechy, ale nezaručuju dobrý výsledek:o)
VymazatCo to obalit v mandlové mouce? Ta je jemná a světlá.
VymazatMarcelko, a co to udělat tak, když není nikdo další po ruce na výpomoc, že se nejdříve ty kuličky vytvarují a pak se teprve obalí. Aby se nemuseli pořád mýt ruce :)
OdpovědětVymazatNo to by samozřejmě šlo, při psaní mě to nenapadlo:o) Akorát se musí připravit nějaká další nádoba, kam se budou ty neobalené kuličky budou skládat (ne na sebe, to by se mohly slepit).
VymazatMarcelka, ja som ich ešte takéto krásne nemala. Používam čokoládu na varenie z Lídla s 52 % kakaa a asi tam bude tá chyba. Akú správnu čokoládu teda použiť? My ich doma zbožňujeme i keď nie sú tak krásne ako tie Tvoje. Ale bola by som rada, keby som ich mala takto krásne. Andrea
OdpovědětVymazatV čokoládě problém není, protože já používám taky čokoládu na vaření z Lidlu (tyhle nově vyfocené jsou právě z ní). Já jsem dnes doplnila i gramáže mouky a cukru (nejen objem na hrnky), nemohl být problém v tom?
VymazatĎakujem Marcelka za odpoveď, nevzdávam sa a idem skúšať presne podľa Tvojho receptu. Budem nacvičovať, pokiaľ nebudú také krásne ako Tvoje. Andrea
VymazatDobrý den, Marcelko, dneska jsem upekla a jsou fakt dokonalé. Řídila jsem se gramáží, čokoládu jsem použila "na vaření" z Lidlu s 52% kakaa. Když jsem udělala těsto, nechala jsem ho cca 5 hodin v míse v lednici, kdy fakt kompletně ztuhlo. Sice se z něj hůř odlamovaly kusy těsta pro vytvoření kuliček, ale nelepilo se mi na ruce vůbec, zvládla jsem to sama, dokonce i děti koulely :-) Kuličky krásně povolily při koulení v "běžně teplé" ruce :-)
OdpovědětVymazatDěkuji
Lenka
když je těsto hodně ztuhlé, tak ho "krájím" lžičkou:o) Rukama je to strašně namáhavé:o)
VymazatDobrý večer, jsou výtečné, možná bych ubrala trochu cukru. Ale, nechtěly mi praskat a moučkový cukr se tak nějak rozblemcal na povrchu... No, nemám je takové hezké jako vy :-)
OdpovědětVymazatDobrý den, můj výsledek je podobný. Bochánky jsou výborné, ale příště ubereme trochu cukru, pokud bude čokoláda opět sladká jako letos (50% z Flopu, Orion je méně sladký). Moučkový cukr nám na bocháncích také nezůstal tak hezky, jsou jej jen zbytky. Popraskání máme menší, objevilo se až na konci pečení, čekala jsem na něj, než jsem bochánky vyndala.
VymazatMagda
Dobrý večer, zkoušela jsem loni na Vánoce, byly báječné, ale jen pár dní po upečení, hrozně rychle ztuhly, ztvrdly... V čem mohla být chyba? Po upečení byly krásně vláčné a měkké... Jak je skladujete? Děkuji za odpověď. Ivana
OdpovědětVymazatJá je skladuju v krabici na balkoně, který máme zasklený - takže je tam stálá teplota o maličko vyšší než v lednici. Většinou kolem 10 stupňů. Ony jsou v chladu tvrdé, stačí pár minut v teple a jsou krásně měkké.
VymazatMě také ztvrdly. :( Po upečení byly krásně měkké, vláčné, popraskání se povedlo a druhý den byly jako suchar. :(
VymazatTo je divné:o( Pokud jsem je nepřepekla (ýe by byly hned po upečení i na porvrchu tvrdé), tak mi vevnitř zůstaly krásně vláčné rozhodně několik dní (akutálně přes 14 dní na balkoně a stále krásně měkké).
VymazatVe stredu jsem je upekla a take mi ztvrdli :( dala nssm je do zimni zahrady kde je chlad, v zabrene krabici.. tak nevim...
VymazatDělala jsem dokonce jen s 30% čokoládou, dostali jsme strašně moc čokofigurek k Mikulášovi, tak jsem se toho potřebovala zbavit a povedly se taky, jen první 2 plechy tak hezky nepopraskaly, další už docela jo (dvojitá dávka)
OdpovědětVymazatCrinkles peceme casto, prave jdu delat testo. Zkusim podle Vas, protoze mi nekolik poslednich davek nepopraskalo a cukr se "vsakl" do testa. Davame dovnitr kulicek malinu (vetsinou zmrzlou) a v kombinaci s vlacnym testem je to opravdu vyborne. Jen pak uz nejsou urcene k delsimu skladovani...ale ony nam doma stejne vydrzi max dva dny ;)
OdpovědětVymazatDěla jsem je na Vánoce a 2 dnu byly jako kámen :(
OdpovědětVymazattak to musela být chyba ve skladkování.. já je v prosinci dělala 2x a v obou případech vydržely měkké 14 dní...
VymazatVčera večer jsem je pekla, uvnitř byly krásně měkké a na povrchu pevné a lehce popraskané. Nechala jsem je na talíři vychladnout, pak jsem je překryla fólií a nechala v pokojové teplotě. Dneska ráno jsou ale bohužel tvrdé jako kámen :(. Jak by se měly tedy správně skladovat, aby neztvrdly? Díky :)
OdpovědětVymazattak to je divné... já je po vychladnutí skladuji v uzavíratelné nádobě, v zimě dávám na zasklený balkon, kde je teplota kolem 7-10°C.
VymazatAle je mi divné, že ztvrdly přes noc. Kdyby byly folií špatně překryté, tak by vyschly, ale ne přes noc, spíš tak za pár dní...
Tak asi byly přepečené. Uvnitř byly měkké, ale na povrchu pevné, tak asi pak na talíři ještě dojdou. Každopádně by se tedy měly vyndat ihned, jak trochu popraskají? Příště je tam zkusím nechat kratší dobu a uvidím, co to udělá :)
VymazatTak to byly opravdu prepecene. Ja je vyndavam, kdyz je kopecek trochu zprvneny, ale jeste pruzi. Popraskaji by obvykle driv a jeste se musi chvili pect.
VymazatDobrý den, jde to udělat i z poloviční dávky?
OdpovědětVymazatJsou tam dvě vejce, takže se to dělit bude v pohodě. Určitě udělejte jen poloviční dávku:o)
Vymazatmě spíš jde o ten prášek do pečiva :) je tam půl lžičky, tak nevim jestli nechat nebo ještě půl lžičky napůlit :D
Vymazatjo tak.. no dala bych ho o trochu méně než půl lžičky.
Vymazatsu skvele, uzasne, chutne, ine robit uz ani nebudem. Pouzila som cokoladu z Lidla, jednu 74% a jednu mliecnu 56%.
OdpovědětVymazatMohu nahradit máslo za heru.
OdpovědětVymazatNo asi ano, i když já se herou nepeču (teď ani nemůžu, není bezlaktozová).
VymazatTaky jsem dnes vyzkoušela, ale těsto jsem měla spíš tuhé, neroztekly se mi, nepopraskaly a cukrová krusta se neudělala :-( I když chuťově jsou vynikající, možná trošku přepečené. Budu to muset ještě vychytat. Jinak já koupila v Globusu čokoládu Karina - má složení 50% kakaa a přitom stála jenom 14,90.
OdpovědětVymazatJeště jsme se chtěla podělit o svůj válecí tip - já si ztuhlé těsto nařežu na pravidelné kostičky a potom už dokulata jenom tak trošku poválím - pokud se čeká, že se koláček ještě navíc rozteče, tak není potřeba ani dělat příliš pravidelnou kouli.
VymazatDobrý den, chci se zeptat -když se vytahují z trouby, tak jsou už popraskané? Dekuji
OdpovědětVymazatomlouvám se za pozdní opověď, až dneska jsem jí našla v komentářích, tkeré google vyhodnotil jako spam:o( Ano, popraskané jsou v momentě, kdy se vytahují z trouby, popraskají během pečení.
VymazatMarcelko,dobrý večer. Poradite prosím ,nesmíme lepek ,laktozu a vejce.Jak upeci bez vejce?Děkuji
OdpovědětVymazatOsobni zkusenost nemam, ale kamaradka, ktera jede vez vajec, ted testuje hrasku (asi tu vanilkovou) jako nahradu za vajicka a pry dobre. Ja mam zkusenosti jen s tou klasickou na zahusteni (mysleno hraskou) a jsem s ni spokojena velmi.
VymazatMám dobré zkušenosti s pohankovou moukou, teď přidávám do palačinek ještě i trochu žitné pro větší vlhkost. Ale do cukroví jsem to ještě nezkoušela.
VymazatZdravím. Mám čokoládu Lindt 70%. Výše jsem se dočetla, že je potřeba přidat máslo. Kolik cca navíc k receptu?
OdpovědětVymazatDěkuji.
Krásné svátky.
ve 100 g čokolády, kterou používám já, je 35 g tuku. takže ve 200 g dohromady 70 g tuku. Tak mrkněte na lindt a rozdíl v tucích dodejte na másle.
VymazatJsou vynikající! Pořád je chodím ujídat... :-)
OdpovědětVymazata mozem miesto masla pouzit olej? dakujem
OdpovědětVymazatNezkoušela jsem to, ale zřejmě by to šlo.
VymazatSuper recept, který moc chutnal! Myslela jsem si, že budou šíleně sladké a moc čokoládovvé, ale jsou uvnitř tak nadýchané, že se jich člověk nemůže nabažit. Jsem ráda, že jsem na něj natrefila. Akorát příště cukr trochu oklepu, stejně pak opadá a pořád vypadají jako u vás na fotce. Příště zkouším citronové, na které jsem recept našla na jiném webu a taky se budu pokoušet vytvořit recept na levandulové a všemi třemi pak ozdobit svou svatební afterparty a žaludky svatebčanů! :)
OdpovědětVymazatKolik kousků je z této dávky?
OdpovědětVymazatDobrý večer Marcelo, dnes jsem zkusila tento recept. Chuťově si myslím, že jsou moje první crinkles dobré ☺️, jen tedy mi tolik nepopraskaly a cukr se víc vsákl. Nevíte čím by to malé popraskání mohlo být a cukru asi mělo být na obalení víc?
OdpovědětVymazatDnes jsem upekla a super. Uvidíme, jestli vydrží do Vánoc. Dala jsem dovnitř maliny a chuťově je to bomba 😁 Ivana
OdpovědětVymazatKolik tam přesně přijde mouky? Nemá tam být 1,5 hrnku?
OdpovědětVymazatJe to tam napsane, 1.5 hrnku, coz je 300g.
VymazatDobrý den, stane se něco, když je upeču třeba 10 dní před Vánoci? Budou ještě dobře po takové době? Děkuji
OdpovědětVymazatJá je pekla v neděli a peču je každý rok cca těch 10-14 dní před Štědrým dnem .
VymazatKolik jich cca vyjde z takové dávky?
OdpovědětVymazatVýše jsem v komentářích psala, že jsou toho tři plechy.. na přesné množství fakt nevím..
VymazatZdravím, tak mám těsto hotové a mám hoďku voraz. Ale jak tady čtu, tak ne každému popraskaly a někomu i ztvrdly...? tak to jsem zvědavá, co udělají mě. Určitě nepopraskají a ještě ztvrdnout😊. Někde jsem četla, že je dobré je obalit v cukru krupice a pak ještě moučka. Ta krupice prý podpoří to praskání a moučka zdobí...Tak mi držte palce... Mirka
OdpovědětVymazatTak už je mám hotový...nenaběhly, nepopraskaly, jsou jak broky...jak vy to ve děláte???nechápu... škoda práce a surovin... Mirka
OdpovědětVymazatNaslehala jste vajicka? A na pecici prasek jste nezapomnela? Ze by mi nenabehly, to se mi jeste nestalo...
VymazatDnes jsme s dcerou pekly poprvé, povedly se na jedničku! Moc děkujeme za recept.
OdpovědětVymazatZdravím! Prosím o radu, co se mohlo pokazit, že cukru po upečení zůstalo na povrchu minimálně?
OdpovědětVymazatšpatný cukr (fakt byl moučkový?), Crinkles se před položením na plech oklepaly od cukru (to se nesmí dělat), mastné těsto (použita méně procentní čokoláda než 50%, nebo čokoláda s jiným tukem než kakaovým máslem). Možností je mnoho, bohužel z jedné věty nepoznám, co se mohlo pokazit..
VymazatDobrý den, jde nahradit máslo třeba jiným tukem? DCERA MÁ ALERGII NA MLÉČNOU BÍLKOVINU...
OdpovědětVymazatNemám to bohužel ozkoušeno, ale jestli vy máte ozkoušeno, že při pečení nahrazujete máslo jiným tukem (bez obsahu mléčné bílkoviny), tak to zkuste. Udělejte na zkoušku třeba jen poloviční dávku.
Vymazat